A PDSZ oltást és óvintézkedéseket követel az oktatásban dolgozóknak

Tanárok tesztelése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete követeli, hogy a kormány úgy alakítsa át az oltási tervét, hogy – más európai országokhoz hasonlóan – az oktatási dolgozók az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben.

Ahogy mi is megírtuk, kikerült az Országos Népegészségügyi Központ oldalára egy meglehetősen ellentmondásos írás, amely akár országos oltási tervnek is tekinthető, de a kormány még nem szólalt meg vele kapcsolatban.

Erre reagálva, kormánytagokhoz írt nyílt levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az oktatási dolgozók szerepeltetését követeli a beoltandók prioritási listáján.

Levelük az Oktatási Világszervezet és az UNESCO ajánlására hivatkozik, mely szerint a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

A szakszervezet emellett nem lazítást, hanem szigorításokat szeretne látni az oktatásban a járványügyi intézkedések terén. „A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal” -írják.

A pedagógusok számára “biztosított” tesztelést látszatintézkedésnek tartják, ami „csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint. Önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel.”

A szakszervezet a kellő védelem és az átoltottság hiánya miatt digitális munkarendet követel a közoktatásban. „Azért emeljük fel szavunkat az egészség védelme érdekében, mert minden járványügyi intézkedés elégtelen, amennyiben a gyerekek hazaviszik a fertőzést a családjaiknak. Ahol emiatt többek esnek ki munkából és szorulnak táppénzre. A felfedezett fertőzésekre pedig gyakran csak napok elteltével történik hivatalos intézkedés. A karanténban tartózkodó hozzátartozóval egy háztartásban élők több esetben szabadon mozoghatnak, a gyerekek mehetnek iskolába, óvodába”.

Ez a digitális munkarend azonban ne a tavaszihoz legyen hasonló, követelik, hanem olyan, mely „valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is.”

A nyílt levél végül egy az iskoláktól távoli kérdésre is választ kér a kormánytól. „Honnan jut az egykori ÁNTSZ intézetéből kiszervezett Nemzetközi Oltóközpontot működtető kft. oltóanyaghoz. Meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni, hogy ez a kft. az állam által vásárolt oltóanyagokat értékesítené?

A levél címzettjei a miniszterelnök, Kásler Miklós és Palkovics László miniszterek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.