A polgármester lemondását követelték a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatáson

A második debreceni akkumulátorgyáros közmeghallgatás 2023. január 20-án

Feszült hangulatban indult a maratoni, tíz óra hosszú esemény. A tüntetéssel kezdődő pénteki fórum egy alkalommal félbeszakadt, miután egy férfi megütött egy nőt.

„Az akkumulátorgyár nem politikai kérdés, mert mindenki életére hatással van” – mondta már nem először Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere a január 20-án Debrecenben tartott kormányhivatali közmeghallgatáson, amelyet a Debrecen déli határába tervezett kínai akkumulátorgyár miatt tartottak.

Anélkül hogy megítélnénk a szomszédos község vezetőjének gondolatát, annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy szinte a politikai szélrózsa minden irányából érkeztek azok a polgárok, akik csordultig megtöltötték a debreceni önkormányzat Családsegítő és Gyermekjóléti Központjának konferenciatermét. Tették ráadásul mindezt annak ellenére, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Rácz Róbert főispán elmondása alapján állóhelyekkel együtt 450 ember befogadására képes helyiségbe egy munkanapra, délelőtt 10 órára hirdette meg az eseményt.

Rácz Róbert főispán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetője

A törvény által kötelezően előírt környezetvédelmi közmeghallgatáson debreceniek, mikepércsiek, valamint az ország távolabbi szegletéből érkező civilek és politikusok igyekeztek kideríteni, meg lehet-e még állítani a kínai CATL gyárának építését, ha igen, hogyan, illetve amennyiben nem, úgy mit lehet tenni a lakosság védelme érdekében. Az első jelenetek azonban még jobban emlékeztettek tüntetésre, mint közmeghallgatásra: az eseményre többen is magyar zászlóval és kereplővel készültek, civilek és az LMP aktivistái pedig egy-egy molinót is kifeszítettek a teremben. A fórum kezdete előtt a megjelentek elénekelték a Himnuszt.

Papp szerint akkor is fel kell építeni a gyárat, ha a debreceniek többsége nem akarja

A január 9-i katasztrófavédelmi közmeghallgatástól eltérően a lakosok már nem elsősorban arra próbáltak választ találni, miért nem tájékoztatták őket korábban a beruházásról, fő követelésük pedig már nem a népszavazás volt. Számos hozzászóló azt hangoztatta, hogy a gyár építését minden eszközzel meg kell akadályozni. Az eseményt a jelenlétével meg nem tisztelő Papp László fideszes polgármestert egy lakos lemondásra szólította fel, mivel a Klubrádiónak azt nyilatkozta: álláspontja szerint a gyárat akkor is meg kell építeni, ha Debrecen lakosságának többsége ellenzi a beruházást. A hozzászólás hatására a tömegből is több százan kezdték el követelni a politikus lemondását.

Ehhez kapcsolódóan: „Mit fogunk enni? Akkumulátort?” – Forrnak az indulatok a Debrecenbe tervezett kínai gyár miatt

A közmeghallgatás jellemző eleme volt, hogy a megjelent környezetvédelmi, vízügyi és katasztrófavédelmi hatóságok képviselői, valamint a környezeti dokumentációt készítő cég szakértője arról próbálta győzködni a megjelenteket, hogy az akkumulátorgyár nem veszélyes sem a környezetre, sem az emberi egészségre, a hozzászóló lakosok azonban egymás után fejtették ki, hogy a gödi Samsung-gyár kapcsán történt hatósági visszásságok és saját negatív tapasztalataik alapján nem bíznak a hatóságokban.

A végig feszült hangulatú közmeghallgatást pár perccel 14 óra előtt ideiglenesen lezárta a kormányhivatal, mivel egy férfi megütött, majd az asztalra lökött egy nőt, aki hevesen tiltakozott az akkumulátorgyárat ellenző lakosok sok esetben ugyancsak indulatos magatartása miatt. A férfi ezután kiszaladt a teremből, az épületen kívül fogták el az eseményt biztosító cég emberei. A közmeghallgatás néhány perccel később folytatódott.

Nem válaszoltak a kínaiak, Debrecen vezetése pedig nem tart több fórumot

A CATL kínai, valamint magyarországi képviselőit hiába próbálták többen is kérdezni, a sokadik próbálkozásra sem válaszoltak arra a kérdésre, előállhat-e olyan szintű lakossági tiltakozás vagy bármilyen körülmény, amelynek hatására elállnak attól a szándékuktól, hogy Debrecenben akkumulátorgyárat létesítsenek.

A közmeghallgatás végén többen is arról érdeklődtek, van-e lehetőség egy harmadik közmeghallgatás megtartására, erre azonban a kormányhivatal illetékesei rendre azt felelték, hogy ebben az eljárásban nem lehet több ilyen alkalmat tartani. Fauszt Zoltán aljegyző arra a kérdésre, hogy Debrecen vezetése fog-e újabb lakossági fórumot szervezni a beruházással kapcsolatban, azt válaszolta, hogy nem terveznek ilyet.

Ehhez kapcsolódóan: Nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét a Debreceni Vagyonkezelő