A pusztítás szimbóluma lett egy ukrajnai kolostor

Az ukrajnai kelet-donyecki régió Dolina falujának kolostora 2022. november 2-án. Romok, törmelék, pusztulás.

Így nézett ki az épület 2018-ban. A helyszín a február óta Kelet-Ukrajnában tomboló váltakozó harcok idején gyakorlatilag tiltott terület volt. 

Az Oroszország által támogatott szakadárok és az ukrán erők közötti harcok korábbi szakaszában, az épület ukrán fennhatóságú, de az orosz ortodox egyházhoz kötődő területen állt.

Amikor május elején a kolostor elpusztult - állítólag egy orosz rakétacsapás következtében -, a vezetősége az ukrán egyház moszkvai patriarchátussal szövetséges ágához tartozott.

A 2018-as skizma óta Ukrajna egyházi vezetése megosztott a moszkvai patriarchátushoz hűségesek és az új ukrán egyházhoz csatlakozók között.

Az ukrán ortodox egyház korábban hűséget fogadott Kirill orosz pátriárkának, aki erőteljesen támogatja a Kreml ukrajnai invázióját.

Május 27-én, néhány nappal a dolinai kolostor lerombolása után, az oroszbarát ukrán ortodox egyház elindította kapcsolatainak megszakítását Oroszországgal Ukrajna megszállása miatt.
 

Az Ukrán Ortodox Egyház szóvivője, Kliment érsek májusban azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy elutasítják Kirill álláspontját a háborúval kapcsolatban.

A donbászi Dolina faluban tavaszig egy egykor az orosz ortodox egyházhoz tartozó kolostor állt. A 19. században épült imahelynek ma már csak a maradványai láthatók,- Moszkva ukrajnai inváziójának szomorú mementójaként.