A szakértők a legrosszabbtól tartanak, miután az orosz múzeumok visszaadják a műkincseket az egyháznak

Nők imádkoznak Andrej Rubljov XV. századi Szentháromság ikonja előtt

A hír, hogy Oroszország ellentmondásos döntés alapján visszaadja két leghíresebb műkincsét az ortodox egyháznak, elgondolkodtatta a szakértőket, hogy mi jöhet ezután.​

Andrej Rubljov Szentháromság ikonja

A Szentháromság egy orosz vallási ikon, amelyet a legendás Andrej Rubljov festett az 1420-as években, és amely három angyalt ábrázol, akik meglátogatják Ábrahámot. A háttérben a mamréi jelenés tölgyfája látható – amely a mai nevén Hebronként ismert ciszjordániai palesztin városban volt található, ahol most is áll egy orosz kolostor.

Május 15-én a moszkvai patriarkátus bejelentette a honlapján, hogy a műalkotás, amelyet „Oroszország leghíresebb ikonjának” neveztek, visszakerül az egyházhoz, miután 1929 óta a moszkvai Tretyakov galériában őrizték.

A Szent Alekszandr Nyevszkij ezüst emlékműve

Napokkal a Szentháromság ikonról szóló hír előtt, május 10-én jelentették be, hogy Szent Alekszandr Nyevszkij ezüstszarkofágját – amely jelenleg a szentpétervári Ermitázs múzeumban áll – „49 évre, további hosszabbítás lehetőségével” átadják az egyháznak. Az emlékművet az Ermitázstól mintegy négy kilométerre keletre álló, Nyevszkijről elnevezett kolostorba helyezik át.

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje később személyesen mondott köszönetet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az átadásért, és azt mondta: „Isten segítse, hogy ez a jó törekvés – a szent tárgyak visszaszolgáltatása – folytatódjon.”

Rubljov Szentháromsága 2022 júliusában Szergijev Poszádban, ahová a Tretyakov galéria kölcsönadta

Irina Szosznovceva, az Orosz Múzeum vezető kutatója és az ókori orosz művészet szakértője szerint sok hozzáértő kételkedik abban, hogy az egyház képes lesz megfelelően gondozni a kényes kincseket.

„Természetesen most bármit megígérnek. Azt fogják mondani, hogy kiváló körülményeket, kiváló restaurátorokat biztosítanak – mondja. – Sajnos az orosz ortodox egyházzal való korábbi ügyintézés keserű tapasztalata azt mutatja, hogy amint megkapnak egy műtárgyat, minden garanciát figyelmen kívül hagynak. Nem engedik be a restaurátorokat, és minden lépésnél akadályokat gördítenek eléjük.”

A jelenlegi otthonában, az Ermitázsban kiállított Nyevszkij-oltár egyik részlete. Az angyal által tartott felirat harcosként magasztalja Nyevszkijt, aki bátorsága révén „megszelídítette a barbárságot Keleten és trónfosztotta az irigységet Nyugaton”

Szosznovceva úgy véli, hogy a mostani átadások „csak a kezdetet jelentik”, és azt mondja, hogy „miután a Szentháromságot visszaadják, az egyházi tisztviselők egyszerűen csak végigsétálhatnak majd a kiállítótermeken, és azt mondhatják: Ezt csomagold be nekem.”

A Szentháromság ikon riza ezüst védőborításba burkolva

Kirill pátriárka, aki nyíltan támogatja az ukrajnai orosz inváziót, azt mondta, hogy csak azt kérte, hogy az egyház két hétre kölcsönkaphassa a Szentháromság ikont, ehelyett Putyin örökre az egyháznak ígérte a műalkotást.

A tervek szerint a Szentháromság ikont a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban állítják ki a június 4-i pünkösdi istentiszteletre. Onnan a hírek szerint a Moszkvától északkeletre fekvő Szent Szergij Lavrába szállítják majd.