A szigorítások bejelentésének másnapján újabb járványrekord Magyarországon

Koronavírusban elhunyt beteget temetnek védőfelszerelést viselő sírásók egy omszki temetőben Oroszországban, 2020. november 3.

Kilencven halálos áldozatot követelt Magyarországon az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány, az újonnan ismertté vált fertőzöttek száma sem volt még soha ilyen magas.

Az elmúlt 24 órában 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 90, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 67 693 fő. Ezek 25%-a, az elhunytak 31 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen - derül ki a járvány miatt létrehozott kormányzati portál adataiból.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (23 297) és Pest megyében (11 418) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (5792), Győr-Moson-Sopron (5761), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4977) és Hajdú-Bihar megye (4632). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (969).

A kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet

Ahogy arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, a kormány keddi ülésén újabb védelmi intézkedésekről döntött, ezeket Orbán Viktor miniszterelnök ismertette kedd este. A legfontosabb intézkedések az éjszakai kijárási korlátozás, a rendkívüli jogrend visszaállítása, a veszélyhelyzet kihirdetése, ingyenes parkolás visszaállítása, a szórakozóhelyek bezárása. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet november 4-én, szerdán lépett hatályba, a kijárási korlátozásra vonatkozó szabály november 5-én, azaz csütörtökön lép hatályba.

Ehhez kapcsolódóan: Kijárási korlátozást jelentett be Orbán Viktor, kedd éjféltől él a rendkívüli jogrend

Megfertőződött a magyar külügyminiszter

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke jelentette be, hogy az ázsiai tárgyalások során, Bangkokba érkezését követően Szijjártó Péter koronavírus-tesztje pozitív lett. A hivatalos tájékoztatás szerint közvetlenül az Ázsiába történő indulás előtt is tesztelték a minisztert, annak eredménye akkor negatív lett. A miniszter hazatérése után karanténba vonul annak érdekében, hogy se családját, se másokat ne fertőzzön meg.

Olaszországban is jön a szigorítás

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdára virradóra jelentette be az újabb korlátozásokat, amelyek csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-ig lesznek érvényben. A legfontosabbak, hogy este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe az egész országban. Korábban ez csak a legfertőzöttebb régiókban volt így.

Bezárják a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és az újságosok lesznek nyitva. A hatévesnél idősebb gyerekeknek az osztályteremben is kötelező lesz a maszk, a középiskolák digitális oktatásra állnak át.

Oroszországi rekordok

Az elmúlt 24 órában Oroszországban is rekordot döntött, és megközelítette a 20 ezret az újonnan azonosított új koronavírus-fertőzések száma. Moszkvában a járvány kezdetétől számított halálozási adat meghaladta a hétezret.

Csehországban mintha lassulna a járvány

Az elmúlt 24 óra hivatalos adatai 12 0881 új koronavírus-esetről szólnak. Ez 3,5 ezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor a napi fertőzések száma meghaladta a 15 500-at. A cseh kormány már október 30-án meghosszabbította a rendkívüli állapotot november 20-ig, és már október 28-án bevezették a kijárási tilalmat, amely 21 órától hajnali 5 óráig tart, és csak a munkahelyi vagy a családi látogatások jelentenek alóla kivételt. A kiskereskedelmi üzleteknek 20 óráig be kell zárniuk, és november 2-tól a prágai metró este tízkor leáll.

Ehhez kapcsolódóan: Prágai levél: vigyázó szemetek

Globális adatok

A világon összesen 47 407 204 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 213 744, a gyógyultaké pedig 31 609 601 volt az elmúlt 24 órában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A fertőzés 190 országban és régióban van jelen, és továbbra is az Egyesült Államokat sújtja a leginkább a napi új esetek és a halálozások száma alapján is.