A tanév elkezdődött, egy nagy személyiség élete véget ért

Your browser doesn’t support HTML5

Best of loop - back to school

Tüntetésekkel indult itthon az új iskolaév, Ukrajnában viszont mások a gondok: romok között kezdődött a tanítás. A hét vezető híre is Keletről érkezett: elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője. Podcastünkben pedig az éghajlatváltozásról kérdeztük Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót.

Szeptember 1-jén visszatértek a padokba a diákok, a Vörösmarty Mihály Gimnázium több tanára viszont nem vette fel a munkát szeptember elsején. Polgári engedetlenségi akciókkal tiltakoztak az oktatási rendszerben uralkodó lehetetlen körülmények ellen. Egy fiatal osztályfőnököt kérdeztünk, bízik-e abban, hogy hatni lehet a döntéshozókra.

Más természetű gondokkal kellett szembenézniük az ukrán gyermekeknek és oktatóiknak az első tanítási napon. A nyugat-ukrajnai Lvivben a diákok festették a falat az iskolájuk alatti óvóhelyen, ezzel segítve szüleik és tanáraik munkáját.

Your browser doesn’t support HTML5

Iskolakezdés Ukrajnában: a tanárok és a diákok óvóhelyeket készítenek

Egy történelmileg fontos, de vitatott személyiség halála is a hét krónikájához tartozik: életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője. Pályájának fontosabb állomásait fotógalériában mutattuk be.

Volt egy másik galériánk, amely egy minket sokkal érzékenyebben érintő témához kapcsolódik: az ivóvízhez. Sokan hiszik, hogy hazánk nagyhatalom az életfontosságú folyadékot nézve, ám az adatok sajnos nem ezt mutatják. Az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyok mellett nagyon is volna okunk a takarékoskodásra.

És ha már éghajlat: egy podcastot is ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyben Ürge-Vorsatz Diána fizikussal, klímaszakértővel beszélgettünk arról, hogy fog kinézni Magyarország klímája húsz-harminc év múlva, lesz-e vizünk, tud-e majd működni a mezőgazdaság, van-e még, ami menthető, vagy elkéstünk a cselekvéssel.

Your browser doesn’t support HTML5

Az utolsó szalmaszál – Beszélgetés Ürge-Vorsatz Dianával klímaváltozásról és az esélyeinkről

Zárásként essen szó Pakisztánról is, ahol óriási áradások vannak, amelyek már számos emberéletet követeltek.

Ehhez kapcsolódóan: Ezer fölött a pakisztáni árvizek halálos áldozatainak száma