A tűzszüneti törekvések újraélesztéséről tárgyal az amerikai külügyminiszter Izraelben

Antony Blinken érkezése Izraelbe 2024. október 22-én

Antony Blinken az Izrael és a Hamász palesztin terrorcsoport közötti háború tavaly októberi kitörése óta immár tizenegyedik alkalommal látogatott a térségbe.

Izrael több mint egy évvel a Gázai övezetet uraló szélsőséges iszlamisták körülbelül ezerkétszáz halálos áldozatot követelő merénylete után még mindig katonai műveleteket folytat a palesztin enklávéban, a hónap elején ráadásul ezzel párhuzamosan szárazföldi offenzívát kezdett Libanonban a Hezbollah síita terrorszervezet ellen is.

Elemzők szerint a zsidó állam mindemellett hamarosan ellencsapást mérhet Iránra is, válaszul az iszlám köztársaság október 1-jei rakétatámadás-sorozatára.

Az Egyesült Államok azt reméli, hogy Jahja esz-Szinvár új Hamász-vezér előző heti likvidálása lendületet adhat a tűzszüneti megállapodás tető alá hozását célzó erőfeszítéseknek, egyelőre azonban ennek nem látszik jele.

Ehhez kapcsolódóan: A Hezbollah fokozza a háborúját Izrael ellen az új Hamász-vezér likvidálása után

A férfi, akit elődje, Iszmáíl Hanije júliusi teheráni meggyilkolása után neveztek ki a terrorcsoport élére, feltehetően a terület alatt húzódó alagútrendszerben bujkált.

Az amerikai diplomácia vezetője néhány órával azután szállt le Izraelben, hogy a Hezbollah több rakétát is kilőtt az ország legnépesebb részére, ahol megszólaltak a légoltalmi szirénák. Sebesültekről és károkról nem érkeztek hírek. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a lövedékek nagy részét megsemmisítették, a többi nem lakott területen csapódott be.

Eközben sajtóhírek szerint tizenháromra emelkedett az előző esti izraeli légitámadás halottainak száma Bejrútban. A libanoni egészségügyi tárca arról számolt be, hogy további ötvenheten megsérültek, közülük heten válságos állapotban vannak.

A bombázás a minisztérium szerint komoly kárt okozott Libanon legnagyobb állami kórházában. Az izraeli fél közölte, hogy nem az egészségügyi intézményt vették célba, hanem a Hezbollah egy közeli célpontját.

Your browser doesn’t support HTML5

„Mindenhonnan lőttek ránk” – magyar túlélők az október 7-i mészárlásról Izraelben

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy Blinken a gázai háború minél hamarabbi lezárására, a Hamász túszainak hazajuttatására és a palesztin civilek szenvedésének enyhítésére fog fókuszálni újabb látogatása során.

Előző héten a washingtoni kormány felszólította Jeruzsálemet a Gázába érkező humanitárius segélyek mennyiségének növelésére, arra figyelmeztetve, hogy ha a jelenlegi helyzet marad, akkor az Egyesült Államok korlátozhatja a katonai támogatását.

A tűzszüneti tárgyalások augusztusra teljesen leálltak, miután mind Izrael, mind a Hamász teljességgel elfogadhatatlan új feltételek támasztásával vádolta a másikat.

Ehhez kapcsolódóan: A Hamász izraeli terrortámadása veszélybe sodorta Iránt és a proxyhálózatát

Az amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfővel és más magas rangú vezetőkkel tárgyal Izraelben, majd várhatóan több más térségbeli országba is elutazik, többek között valószínűleg Jordániába, Szaúd-Arábiába, Katarba és az Egyesült Arab Emírségekbe.

Megrongált autók, rakéta vájta kráterek: Izrael az október 1-jei iráni támadás után

Eközben iráni kollégája, Abbász Aragcsi is régiós körútra indult, hogy támogatást próbáljon szerezni az országát fenyegető izraeli légicsapásokkal szemben. Kedden Kuvaitban kijelentette: az öböl menti államok arról biztosították, hogy nem fogják engedni, hogy Izrael a területeket támadásra használja. „Minden szomszédunk biztosított minket arról, hogy nem fogják engedni, hogy földjüket és légterüket Irán ellen használják – hangsúlyozta. – Erre számítottunk minden baráti és szomszédos ország részéről, amit a barátság jelének tekintünk.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.