A vasfüggöny mögött: Tito privát fotói az egykori Jugoszláviából

Különleges fényképek kerültek elő egy belgrádi archívumból, amelyek egy részét mi tesszük először közzé. A fotók betekintést nyújtanak abba, miként szórakozott hivatalos elfoglaltságai közepette Jugoszlávia egykori ura, a különutas Josip Broz Tito a vadászatokon és a táncparketten.

Josip Broz Tito 1960-ban Belgrádban egy nagyszabású összejövetelen pipázik, miközben a parti vendégei énekelnek

Tito egy tábortűz parázsló botjával gyújtja meg a szivarját Karadjordjevóban, egy Újvidékhez közeli faluban külföldi diplomaták körében

Tito (jobbra) követi egy fácán röptét, amelyre épp az imént lőtt puskával egy vadászaton Karadjordjevóban 1960-ban

Ez csak néhány, a Jugoszlávia Archívum több ezer képe közül, amelyek Josip Broz Tito, a szlovén–horvát származású, Jugoszláviát a II. világháború utolsó napjaitól 1980-ban bekövetkezett haláláig irányító vezető nem hivatalos pillanatait örökítik meg.

A fényképeket a Jugoszláv Levéltár bocsátotta a Szabad Európa rendelkezésére. A képek egy részén nincs megjelölve a dátum és a helyszín, de a legtöbbet a hatvanas és a hetvenes években, a mai Szerbia területén készítették.

Tito 1961 novemberében egy karadjordjevói vadászkiránduláson, amint épp a frissen elejtett fácánokat nézi

Tito a diplomáciai képviselőkkel sokszor informális módon, a vadász- és lovas hagyományairól ismert, festői Karadjordjevóban rendezett vadászatok idején találkozott. A túrákról készült fényképeken olyan diplomaták láthatók, akiket általában csak beállított, hivatalos portrékon lehet, ezeken a fotókon viszont puskával és gumicsizmában sétálgatnak a vadászaton.

O. H. Osman, Szudán jugoszláviai nagykövete az eget fürkészi vadmadarak után, miközben újratölti a puskáját Karadjordjevóban

„Mrs. Puszanova”, Alekszandr Puszanov szovjet nagykövet felesége egy frissen elejtett rókát mutat, „amelyről úgy gondolja, hogy jó lehet szőrmesálnak” Karadjordjevóban

A karadjordjevói vadászatok nagyszabásúak voltak, a Belgrádban szolgálatot teljesítő magas rangú diplomaták különvonatra szálltak, és lovas kocsikon vitték őket a vadászterületre.

Tito a hóviharban Karadjordjevóban. Jobbra látható az egyik kocsi, amely a diplomatákat a vadászterületre szállította

Tito a Karadjordjevóban nemrég kilőtt vaddisznókkal

A jugoszláv küldöttség utasította a résztvevőket, hogy főleg „fácánra és nyúlra vadásszanak, míg az őzek és gímszarvasok vadászata tilos”. A házigazdák azt is kérték, hogy mindenki hozza magával a saját puskáját és lőszerét.

Azonosítatlan állatokat forgatnak nyárson egy lakoma előtt Karadjordjevóban 1977 decemberében

A belgrádi archívumban a Tito vadászatairól készült képek mellett több ezer fotót találunk a jugoszláv vezető által látogatott látványos partikról.

Egy Titót szállító autó érkezik egy belgrádi bálra 1960-ban

Tito feleségével, Jovanka Brozzal táncol Belgrádban 1960-ban

Tito a táncparkettet fényképezi egy partin a hetvenes években

Tito és társai, köztük felesége, Jovanka Broz nevetgél egy vacsoraesten tartott beszéd közben

Tito és felesége színházban a hatvanas években

Tito 1978 áprilisában azzal a vadászpuskával, amelyet a Bosznia-Hercegovina területén fekvő Bugojno városának küldöttségétől kapott

Tito portréja félárbócra eresztett zászlókkal Szarajevóban 1980 májusában

Tito 1980. május 4-én halt meg üszkösödés szövődményeiben. A Virágok háza néven emlegetett belgrádi mauzóleumban temették el. Jovanka Broz 2013-ban halt meg, és férje mellett helyezték örök nyugalomra a belgrádi mauzóleumban.