A „pandzsíri oroszlán” fia vezeti az ellenállást az utolsó afgán tartományban, amely még nem a táliboké

Your browser doesn’t support HTML5

Your browser doesn’t support HTML5

Pandzsír völgy - az ellenállás utolsó bástyája

Ahmad Maszúdnak már az édesapja is nagynevű ellenálló volt, „Pandzsír oroszlánjaként” ismerték. A szovjet megszállók ellen is küzdött. Az ifjabb Maszúd most több ezer harcost vezet, akik arra készülnek, hogy megőrizzék szuverenitásukat Afganisztán utolsó tartományában, amelyet a táliboknak nem sikerült elfoglalniuk.

A Pandzsír-völgy kietlen vidék, de könnyen védhető a külső támadások ellen.

Az itteni tádzsik harcosok mellé sok katona érkezett más tartományokból, akik korábban az afgán hadseregben harcoltak.

A legtöbben AK–47-esekkel vannak felfegyverezve. Amikor az amerikaiak bevonultak Afganisztánba, az itteni alakulatok Északi Szövetség néven váltak ismertté, és a NATO-csapatok oldalán harcoltak. A tálibok, akik ellen meg kell védeniük a tartományt, több száz millió dollár értékben zsákmányoltak amerikai fegyvereket az afgán kormányerőktől.

A helyiek eltökéltek – nem akarnak iszlám diktatúrában élni. Azt viszont sejteni lehet, hogy ha a tálibok presztízskérdést csinálnak az ellenálló tartomány megtöréséből, előbb-utóbb tarthatatlanná válik a helyzet Pandzsírban.

A „pandzsíri oroszlán” fia nem fél a harctól, mert tudja, hogy a táliboknak sem mindegy, hány katona életébe kerülne a Pandzsír-völgy meghódítása. Ahmad Manszúr szerint a szembenálló feleknek kölcsönös érdekük, hogy tárgyalásos megoldás szülessen – de ha erre nincs lehetőség, a végsőkig harcolni fognak. Az itteniek nem akarnak radikális iszlám rezsimben élni.

A Nemzeti Ellenállási Front és tálibellenes erők harcállása Kotal-e Anzsumannál a Hindukus hegyei közt 2021. augusztus 23-án.

Pandzsír tartomány zászlóját lengeti két harcos Ahmad Sah Maszúd portréja fölött.