Afganisztán smaragdhegyei

Az afganisztáni Pandzsír tartományban volt rendőrök és katonák abból élnek, hogy smaragdot ásnak ki a fagyos Hindukus-hegységben.

Smaragdbányászok a Pandzsír tartománybeli Mikeni-völgyben

Ezek a férfiak kőhalmok között kutatnak a csillogó, zöld smaragdok után, amelyekből ékszer készül.

Bányászok viszik zsákokban a követ a Mikeni-völgyben, hogy kiválogassák közülük a smaragdot

A Kabultól mintegy 130 kilométerre északkeletre fekvő Mikeni-völgyet a drágakövekben gazdag Hindukus-hegység szegélyezi. Itt a hetvenes évek óta folyik rendszeres bányászat.

Bányászok szitálják át a köveket smaragd után kutatva

Az egyik bányász az AFP-nek elmondta, hogy korábban az afgán rendőrség terrorizmusellenes egységét vezette. Amikor tavaly nyáron a nyugati támogatású kormány összeomlott a tálibok előrenyomulása nyomán, megpróbált használt ruhát árulni az utcán, de azt mondja, nem jött össze. Ezért hamarosan a hegyekbe ment smaragdra vadászni.

Egy bányász mutatja a frissen felfedezett smaragdot

Minden smaragdot a helyszínen adnak el a kereskedőknek ötven cent és másfél dollár közötti áron. A nyugati piacokon a finomra vágott és csiszolt smaragd darabonként több ezer dollárért is elkelhet.

Egy bányász jön ki az alagútból, ahol robbanóanyaggal törik át a hegyoldalt smaragd után kutatva

Az AFP szerint sok volt katona és rendőr menekült a Hindukus-hegységbe, hogy smaragdbányászatból éljen.

Férfiak alkudoznak smaragdról a Mikeni-völgyben. A galéria fotói 2022. január közepén készültek

A tálibok nyilvános amnesztiát hirdettek a volt katonáknak és rendőröknek, de emberi jogi csoportok szerint sokakat kivégeztek vagy eltűntek.

Munkások tolnak egy nyers kövekkel teli kocsit, mielőtt kiválogatják a smaragdokat

Pandzsír tartomány volt az utolsó régió, amely tavaly a tálibok kezére került. A térségben élő drágakőbányászok szerint a tálib harcosok felmásztak a smaragdbányákba, és megvizsgálták az emberek kezét, hogy azonosítsák az újonnan érkezőket. Akinek a keze nem volt elkérgesedve a munkától, az egykori katona vagy bujkáló rendőr lehet.

Fejlámpás bányászok állnak egy smaragdbánya aknájában

Az AFP-nek nyilatkozó egyik smaragdbányász azt állítja, annak ellenére hogy a megbuktatott, nyugati támogatású kormány biztonsági erőinél szolgált, számítógépes ismeretei miatt a tálibok felkérték, hogy dolgozzon nekik.

Egy férfi smaragd után kutat a Mikeni-völgyben

Egy másik bányász és volt rendőr azt mondta, hogy szívesen dolgozna az ország új iszlamista kormányának, ha felkérnék. Miután éveket töltött a tálibokra vadászva, most azt mondja: „Ha visszahívnak dolgozni, megyek.”