Akár ezer forintot is lehet spórolni, ha Ausztriában töltjük meg az autót

Üzemanyagárak Großpetersdorfban, Ausztriában

Csak tankolni nem éri meg átjárni Ausztriába, de a literenként húsz-negyven forintos különbség lélektanilag már jelentős. Több környező országban szintén olcsóbb az üzemanyag az itthoninál.

Valamivel több mint egy év után, december 6-án a magyar kormány kivezette az üzemanyag-ársapkát. A 2021 novemberében meghatározott, egységesen 480 forintos benzin- és gázolajárat eredetileg 2022. február 15-ig tervezték fenntartani, de ezt a határidőt többször is meghosszabbították. Az utolsó ígéret szerint aztán 2023. január 1-jéig maradt volna a rögzített üzemanyagár, de végül – gyakorlatilag azonnali hatállyal – december 6-án megszüntették a korlátozást.

Ausztriában literenként húsz-negyven forinttal olcsóbb üzemanyagok

Szombathelyen – az ország többi részhez hasonlóan – vannak árkülönbségek a kutak között. Például az egyik belvárosi Mol-kútnál (Márkus Emília utca) egy liter 95-ös benzin a cikk írásakor 665 forint, ugyanennyi gázolajé pedig 726 forint.

Üzemanyagárak Szombathelyen 2022 decemberében

Ezzel szemben az osztrák Großpetersdorf (Nagyszentmihály) szélén lévő benzinkúton a benzin literje csak 1,47 euró (körülbelül 603 forint), a gázolajért pedig 1,67 eurót (nagyjából 685 forintot) kell fizetni. Természetesen a folyton változó árfolyamok nagyban befolyásolják az összehasonlítást, mi most 410 forintos euróval számoltunk.

Ehhez kapcsolódóan: Vége a benzinárstopnak: már csak piaci áron lehet tankolni

Több más szomszédos országban is kedvezőbb az árazás, igaz, az ilyen-olyan kedvezmények miatt nem mindig egyértelmű az összehasonlítás. Egy olvasónk például Szlovéniában fotózott totemoszlopot, amely szerint a benzin literjének ára 1,37 euró (~562 forint), a gázolajé pedig 1,56 euró (~640 Ft). Ott még júniusban vezették ki az ársapkát, ehelyett az autópályákon kívüli töltőállomásokon van rögzített kiskereskedői árrés. A szlovén autópályákon viszont teljesen liberalizálták a díjszabást.

Egy másik olvasónk egy romániai tankolásának blokkját küldte el nekünk. Itt az látszik, hogy keleti szomszédunknál a benzinnek 6,66 lej (mintegy 565 forint) a piaci ára, ebből pedig jelenleg fél lej kedvezményt kapnak az autósok.

Egy tankolás blokkja Romániában

Európai viszonylatban a magyar üzemanyagárak nem kiemelkedően drágák, a középmezőnyben helyezkednek el. A Cargopedia legfrissebb összefoglalója szerint a fent említett példákon kívül a 95-ös benzin literje olcsóbb többek között Bulgáriában, Ukrajnában, Máltán, Boszniában, Lengyelországban, Horvátországban, Luxemburgban, Cipruson, Szerbiában, Litvániában, Albániában, Szlovákiában és Csehországban.

A magyarországinál drágábban kapható a 95-ös benzin Portugáliában, Lettországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Svédországban, Észtországban, Írországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Dániában, Finnországban, Görögországban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon.

Ehhez kapcsolódóan: Olyan szankció ellen pörög a kampány, amely soha nem létezett