Alkotmányos rend elleni szervezkedés gyanújával vettek őrizetbe egy férfit

A TEK terrorelhárítói a Bajcsy-Zsilinszky úton (képünk illusztráció)

Külföldi társhatóságok jelzése alapján, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével vett őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda egy férfit, aki az ügyészség szerint megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével. Ez a hatályos törvények szerint öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás külföldi társhatóságok jelzése alapján indult meg, a terheltet a rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közös művelet keretében fogta el. Az ügyben több gyanúsított van. A Fővárosi Főügyészség indítványozza a gyanúsított letartóztatását, erről a nyomozási bíró várhatóan ma dönt.

A Telex írt arról egy nappal korábban, hogy információi szerint az amerikai titkosszolgálatok figyelmeztették a magyar hatóságokat egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról. A hírportál úgy tudja, hogy hétvégén a Terrorelhárítási Központ fiatalokat vett őrizetbe egy XVI. kerületi sörözőnél, az akció összefüggött az amerikai titkosszolgálatok jelzésével.

„Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról” – válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a hírportál kérdésre.