Állítólag szépségszalonhoz vándoroltak az észak-macedón oktatási támogatások

Lidija Dimova, az Európai Oktatási Program észak-macedóniai ügynökségének igazgatója

Az európai unió oktatási alapjának észak-macedóniai vezetője visszautasította a lemondására irányuló követeléseket. Lidija Dimovát azzal gyanúsítják, hogy mintegy 270 ezer eurónyi (98,5 millió forint) támogatást juttatott egy fodrászatnak.

Az Európai Oktatási Program nemzeti ügynökségének igazgatója közleményben reagált a vádakra, miszerint az uniós nyomozás során az derült ki, hogy Lidija Dimova az alap pénzeit egy macedón szépségszalonnak juttatta.

Lidija Dimova a nyomozás vádjait álhírnek és politikailag motiváltnak nevezte, miközben hozzátette, a bizonyítékok alaptalanok. Szerinte szervezett támadás áldozata lett.

Október 13-án újságíróknak azt is elmondta, hogy az ügynökség egyik munkatársa szivárogtathatott. Szerinte azért támadják, mert rávilágított arra, hogy az előző kormány alatt 2,2 millió eurót sikkasztottak el az ügynökségtől. Dimova hangsúlyozta, gyanúját brüsszeli tisztviselőkkel is megosztotta.

Nyomozás indult

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az unió Erasmus+ forrásaival kapcsolatos esetleges visszaélések miatt – jelentette be Susanne Conze bizottsági szóvivő.

A nyomozás adatai szerint a gyanús céget 2001-ben Zoran Zlatkovski szépségszalonként alapította meg, de a cégnyilvántartás módosítása lehetővé tette számára az egyéb tevékenységet is.

Az ügyet elsőként az A1on szellőztette meg. A portál szerint az Erasmus + uniós források három év leforgása alatt Zlatkovski cégénél kötöttek ki, ez pedig erősen megkérdőjelezte a szabályozás stabilitását, hiszen egy olyan céghez kerültek ezek a pénzek, amelynek látszólag semmi köze sincs az oktatáshoz.

A lap szerint Zlatkovski külső munkatársként is belefolyt az ügynökség munkájába, miközben cége sorra nyerte a támogatásokat.

Dimova és Zlatkovski elmondta, hogy a cégen keresztül kapott pénz "médiaismeret-oktatási" projektek végrehajtására fordították.

Ha az Európai Bizottság nyomozói a gyanút megalapozottnak tartják, akkor az ügy az Európai Csalás Elleni Hivatalnál köthet ki. Ha a gyanú beigazolódik, akkor a bizottság a szabálytalanul felhasznált források visszafizetését is kérheti.