Amerikai hírszerzés: Palesztin terroristák Izrael elleni támadásokra használták fel a legnagyobb gázai kórházat

Sebesültek ellátása a Hán Júniszban lévő Nasszer kórházban 2023. december 5-én

A most nyilvánosságra hozott titkosszolgálati értékelés szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád is jelen volt az al-Sifa kórházban, ahol parancsnoki központot működtettek, több túszt őriztek és fegyvereket tároltak.

„Az amerikai hírszerző közösség biztos ezen értékelésében, és függetlenül is megerősítette azokat az információkat, amelyek értelmében a Hamász és az Iszlám Dzsihád különböző célokra használta fel a kórházkomplexumot az Izrael elleni hadjáratához kapcsolódóan” – írták a jelentésben.

E szerint a palesztin terrorszervezetek bizonyos parancsnoki-ellenőrzési tevékenységre használták a gázavárosi egészségügyi létesítményt és az alatta megtalálható alagútrendszert, illetve fegyvereket is tároltak, és „legalább néhány túszt őriztek”.

Ez az al-Sifa kórházzal kapcsolatos izraeli állítások eddigi leghatározottabb amerikai megerősítése, bár még ez az értékelés sem támasztja alá teljes mértékben a zsidó állam egyik fő megállapítását, miszerint az intézménynek központi szerepe volt a Hamász és az Iszlám Dzsihád működésében.

Your browser doesn’t support HTML5

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat

Az izraeli hadsereg november 15-én ütött rajta a kórházon, ahol egyebek mellett fegyvereket, valamint egy alagutat találtak.

Az Egyesült Államok szerint a szélsőséges fegyveresek néhány nappal ezelőtt elhagyhatták a területet, de előtte érzékeny dokumentumokat és különböző berendezéseket semmisítettek meg.

Your browser doesn’t support HTML5

Hogyan változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása

Amerikai tisztségviselők arról számoltak be akkor, hogy egyéb, Izraeltől független forrásokból származó információk is igazolják az izraeli katonai akció szükségességét.

„Megerősíthetem, hogy értesüléseink szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád rejtőzködésre, a katonai műveletek támogatására és túszok fogva tartására használ fel a Gázai övezetben bizonyos kórházakat és az alattuk lévő alagutakat, így az al-Sifát is” – jelentette ki John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője november 14-én.

Az Egyesült Államok már jó ideje a harcok intenzitásának csökkentését szorgalmazza Izraelnél a polgári áldozatok magas számára és az egyes súlyosbodó humanitárius katasztrófára tekintettel, a nemzetközi közösség egy részének tűzszüneti felhívásai közepette.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Negyvenezer épület vált rommá a Gázai övezetben

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek, akik közül 129-et továbbra is fogva tartanak.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma már meghaladta a 22 ezret. Az izraeli fél szerint nagyjából nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, erre azonban bizonyítékot nem mutattak be. A harcokban több mint 170 izraeli katona vesztette életét.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.