Amerikai külügyminiszter: Washington és London továbbra is elkötelezett az ukrán győzelem mellett

David Lammy és Anthony Blinken Kijevben 2024. szeptember 11-én

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter szerdán Kijevbe utazott, ahol leszögezték, hogy országaik egészen az Oroszország feletti győzelemig támogatják Ukrajnát.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint a közös látogatás „erős üzenetet küld arról, hogy elkötelezettek vagyunk Ukrajna sikere mellett, elkötelezettek Ukrajna győzelme mellett, valamint elkötelezettek egy olyan Ukrajna mellett, amely katonailag, gazdaságilag és diplomáciailag a saját lábán áll”.

A két miniszter vonattal érkezett az ukrán fővárosba Lengyelországból, ahova Londonból érkeztek, ahol egyebek mellett Irán oroszországi rakétaszállításairól egyeztettek.

Ehhez kapcsolódóan: London és Washington szerint Irán oroszországi rakétaszállításai veszélyes eszkalációt jelentenek

Ezt Blinken a háború „drámai eszkalációjának” nevezte, míg iráni kollégája tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállítottak volna Oroszországnak, és úgy vélte, hogy az újabb nyugati szankciók nem oldanak meg semmit. „Az Egyesült Államok és az E3-ak megint hibás hírszerzési adatok és hibás logika alapján cselekszenek. Irán NEM szállított ballisztikus rakétákat Oroszországnak. Pont. A szankciók nem megoldást jelentenek, hanem a probléma részét” – írta Abbász Aragcsi az X-en. (E3-ak alatt Nagy-Britanniát, Németországot és Franciaországot értette.)

Ukrajna hónapok óta lobbizik azért a szövetségeseinél, hogy oroszországi célpontok ellen is használhassák az általuk biztosított nagy hatótávolságú fegyvereket, és a friss iráni rakétaszállításokra tekintettel várhatóan tovább fogja fokozni a nyomást. „Reméljük, hogy megkapjuk az ellenségünk területét célzó csapásokhoz szükséges nagy hatótávolságú felszereléseket. Bízunk a segítségükben és támogatásukban ebben az ügyben” – mondta Denisz Smihal ukrán kormányfő az amerikai és a brit külügyminiszternek.

Moszkva környéki lakóházat ért ukrán dróncsapás

Előző napi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „biztosan nagyobb biztonságot jelentene civil lakosságunk, népünk és gyermekeink számára, ha engedélyeznék a katonai célpontok és az Ukrajna elleni támadásokra előkészített fegyverek megsemmisítését”.

Keir Starmer új brit kormányfő pénteken Washingtonba utazik, ahol Joe Biden elnökkel is tárgyalni fog. Napirenden lesz az oroszországi célpontok elleni ukrán fegyverhasználat kérdése is. Biden már jóváhagyta, hogy Ukrajna önvédelemből bevethessen amerikai fegyvereket Oroszország területén, de a konfliktus eszkalációjától tartva erősen korlátozta, hogy milyen mélységben lehet megtenni.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.