Anne Applebaum: A mai autokráciák hálózatba szerveződtek, hogy felszámolják a demokráciát

Demokráciapárti tüntetők tiltakoznak Georgiában a kormány lépései ellen, amelyeket szerintük az autoriter Oroszország inspirált

A jelenlegi autokráciák világszerte egyre inkább erősítik egymást a demokratikus társadalmakkal szemben folytatott versenyben – mondta Anne Applebaum Pulitzer-díjas amerikai újságíró és történész a Current Time-nak, a Szabad Európa orosz szolgálatának adott interjúban.

„Oroszországnak, Kínának, Iránnak, Észak-Koreának, Venezuelának, valamint Zimbabwénak, Azerbajdzsánnak és Angolának nincs közös ideológiája, de vannak olyan területek, ahol együttműködnek, és vannak közös érdekeik. Ezek közül néhány anyagi jellegű” – fogalmazott Anne Applebaum.

Anne Applebaum író és újságíró (archív fotó)

„A kínaiak a világ minden táján autokratikus rezsimekbe fektetnek be, és segítenek nekik fenntartani a rendszert. Az oroszok ugyanezt teszik. (…) Zsoldosokat ajánlanak a bajba jutott afrikai diktátoroknak. Olyan területeket keresnek, ahol van valami közös bennük, és ahol segíthetnek egymásnak” – folytatta.

Ehhez nincs szükségük közös ideológiára – magyarázta.

Új munkájában, az Autokrácia Zrt: A diktátorok, akik világuralomra törnek (Autocracy, Inc.: The Dictators Who Want to Run the World) című könyvében Anne Applebaum azt írja a honlapja szerint, hogy az ilyen kormányok mögött „kifinomult hálózatok állnak, amelyek kleptokrata pénzügyi struktúrákból, megfigyelési technológiákból és hivatásos propagandistákból tevődnek össze, és amelyek egyre több rezsimmel működnek együtt”.

Anne Applebaum a Current Time-nak azt mondta, hogy ez alapvető különbség a XX. századi geopolitikai helyzethez képest, „amikor volt egy kommunista blokk, és mind ugyanazt a nyelvet használták (…) és még a politikai és társadalmi rendszereik is nagyon hasonlók voltak”.

Központosító ideológia tehát nincs, de ennek ellenére van egy közös ellenség – mondta.

„A közös ellenség (…) bárki, aki a demokratikus világban él, bárki, aki a demokrácia nyelvén beszél (…) az emberi jogok, az átláthatóság, az elszámoltathatóság, a jogállamiság, az igazságosság nyelvén” – fogalmazott.

„Ez a nyelv fenyegető számukra; természetesen akkor a legfenyegetőbb, ha a saját ellenzéki mozgalmaiktól, a saját belső kritikusaiktól és (…) disszidenseiktől származik” – tette hozzá.

Szerinte az ideológiáktól megszabadulva a modern autoriter rezsimeknek sokkal több lehetőségük van arra, hogy befolyásolják a politikai és társadalmi fejleményeket a nyitott társadalmakban.

„A tekintélyuralmi rendszerek propagandája ma már olyan módon érheti el az embereket az Egyesült Államokban, ahogy a kommunista propaganda korábban nem tudta” – mondta Anne Applebaum.

„A pénz, amellyel az autokrata rezsimek rendelkeznek, olyan hatalmat biztosít számukra, amellyel ismétlem a Szovjetunió soha nem rendelkezett. Megjelenhetnek befektetőként, vagy befolyást vásárolhatnak politikusok és üzletemberek köreiben, még akár politikai kampányokat is finanszírozhatnak szürkepénzzel” – fogalmazott.

Az orosz állami irányítású RT-hálózat egyik közvetítőkocsija a Kreml mellett 2018-ban

„Mindezek a lehetőségek a korábbiakhoz képest sokkal több eszközt biztosítanak nekik arra, hogy befolyásolják a demokráciák belső vitáit, politikai témáit és a gazdaságukat is” – tette hozzá.

Anne Applebaum szerint kiderült, hogy az olyan médiumok, mint a Kreml RT-hálózata, nagyon jók abban, hogy egy olyan autoriter narratívát alkossanak, amely az autokráciákat biztonságosnak és stabilnak, a demokráciákat pedig megosztottnak, kaotikusnak és betegesnek írja le.

„Ennek a narratívának van milliónyi változata, ami elérhető az interneten. Ez összecseng az amerikai politikai spektrum egy olyan részével, amely elégedetlen, amelynek nem tetszettek a társadalmi, demográfiai, gazdasági és politikai változások az elmúlt néhány évtizedben, és igyekeznek visszafordítani” – magyarázta.

A történész-újságíró szerint nem az autoriter rezsimek okozzák a demokráciába vetett hit visszaesését az Egyesült Államokban és más demokratikus országokban, „de segítenek kétségeket ébreszteni, mélyítik a meglévő megosztottságot”.

Mint mondta, ezek a rezsimek megértették, hogy továbbra is igény van a demokratikus értékekre és nyelvezetre. Venezuelában például az emberek az utcára vonultak a diktatúra ellen, hogy átláthatóságot, igazságosságot és jogállamiságot követeljenek.

„Az emberek olyan társadalomban akarnak élni, ahol jogállamiság van, ahol a bírák valódi bírák. (…) Azt hiszem, ezt sok helyen tapasztalhatjuk. Az emberek ösztönös vágya, hogy egy még tisztességesebb társadalomban éljenek, ahol a polgároknak van némi beleszólásuk a dolgokba” – tette hozzá.

„Azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy az autokratikus világ, ha úgy tetszik, sokkal drámaibb módon fegyverkezett fel vagy szerelte fel magát a demokratikus világgal szemben, mint két évtizeddel ezelőtt” – fogalmazott Anne Applebaum.

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa Kszenia Sokoljanszkaja, a Current Time tudósítójának cikke alapján.