Magyar szálak, amerikai karrier: Blinken életútja képekben

Joe Biden akkori alelnök és Antony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadóként figyelnek, miközben Barack Obama volt amerikai elnök Irak miniszterelnökével közösen interjút ad a sajtónak az Ovális Irodában 2013. novemberében.

Blinken apja, Donald Blinken 1994 és 1997 között az Egyesült Államok Budapesti nagykövete volt. A CEU Open Society Archive (OSA) archívuma Vera és Donald Blinken nevét viseli, a házaspár ugyanis komoly összegekkel támogatta az intézményt. Ezen az 1999-es képen William Cohen volt amerikai honvédelmi miniszter mellett akkori magyar kollégája, Keleti György ül, és Donald Blinken a háttérben látható egy budapesti sajtótájékoztatón.

Antony J. Blinken tiszteleg, amint megérkezik külügyminiszteri meghallgatására 2021. január 19-én. Január 26-án az amerikai Szenátus hivatalosan is megszavazta Blinkent, ezzel ő lett az Egyesült Államok külügyminisztere Joe Biden kabinetjében.

Antony Blinken a U2 vezető énekesét, Bonot invitálja egy szenátusi meghallgatáson, hogy foglaljon helyet. A zenészt 2016-ban hallgatták meg az "Erőszakos radikalizmus okai, következményei és a külföldi segítség szerepe" témájában. Az énekes a Közel-Keleten zajló konfliktus és az azt kiváltó menekültválság megoldása kapcsán szólalt meg.

Ezen a 2014-es fotón Barack Obama volt elnök és kabinetje egy Irakkal kapcsolatos megbeszélésen vesz részt a Fehér Ház Roosevelt Termében. Blinken Obama elnök mellett ül.

Antony Blinken volt helyettes védelmi miniszter és Segolene Royal akkori fenntartható fejlődésért felelős francia miniszter egy gálavacsorán vesz részt 2015-ben. A kép a himnusz eléneklése közben készült.

Antony Blinken és Wang Yi kínai külügyminiszter kezet fognak egy 2015-ös találkozón Beijingben.

Antony Blinken volt helyettes honvédelmi miniszter dél-koreai minisztertársát, Han Min-Koot hallgatja egy 2016-os találkozójukon Szöulban.

Antony Blinken anyja magyar származású amerikai zsidók gyermeke, apja budapesti nagykövet volt a 90-es években. Joe Biden kabinetjében külügyminiszterként szolgál majd. Képekben a magyar kötődésű diplomata életútja.