Ausztria egyeztet az oroszokkal a Szputnyik V vakcináról

50 ezer adag orosz vakcina érkezik Belgrádba, Szerbiába, 2021. február 22.

Telefonon egyeztetett az osztrák kancellár az orosz elnökkel a Szputnyik V vakcina lehetséges beszerzéséről és gyártásáról. Több uniós tagállam nyitott lenne az oltóanyagra, a Szputnyik V uniós engedélyeztetését azonban még nem kérték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár telefonbeszélgetésben állapodott meg abban, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina szállításáról és közös gyártásáról – közölte pénteken a Kreml.

A közlemény szerint „részletesen megvitatták a koronavírus terjedésének megakadályozásának kérdéseit, ideértve az orosz Szputnyik V Ausztriába történő szállításának lehetőségét, valamint közös előállítás létrehozását”.

Nyitnának az oroszra

A telefonhívás, amelyet állítólag Ausztria kezdeményezett, épp azt követően érkezett, miután az Európai Uniónak súlyos kritikákkal kellett szembenéznie a tömeges oltás lassúsága miatt, amelyet ellátási problémák okoznak.

A tagországok közül többen, köztük Németország és Spanyolország is jelezte, hogy nyitott lenne az orosz oltóanyagra, amennyiben az európai jóváhagyást kap. Magyarország ezt nem várta meg, saját kezűleg engedélyezte.

Ehhez kapcsolódóan: Európai kétségek az orosz oltással kapcsolatban

Állítólag biztonságos

Oroszország augusztusban hagyta jóvá a Szputnyik V vakcina bejegyzését, még mielőtt a nagyszabású klinikai vizsgálatokat lefolytatta volna. A gyorsított eljárás aggodalmat váltott ki. Ugyanakkor a The Lancet orvosi folyóirat nemrég azt közölte, hogy az orosz oltóanyag biztonságos és több, mint 90 százalékban hatásos.

Az orosz befektetési alap, amely hozzájárult a vakcina fejlesztésének finanszírozásához, azt mondta, hogy a vakcinát már több, mint 35 ország regisztrálta.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Készült az AFP tudosítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!