Ausztria megkezdi a Gazprom kitiltását a gáztárolójából

Egy munkás ellenőrzi az Uniper Bierwang gáztárolójának egyik egységét a bajorországi Kraiburg am Inn közelében, Németországban 2022. június 10-én (képünk illusztráció)

Ausztria végrehajtja a „használd vagy elveszíted” mechanizmust, hogy kiszorítsa az orosz Gazpromot a haidachi nagy gáztárolójából, mivel az orosz állami cég régóta nem használja ki a kapacitás rá eső részét – közölte a kormány szerdán.

Ausztria gázellátásának mintegy nyolcvan százalékát Oroszországtól szerzi be, de az ukrajnai háború kitörése óta azzal vádolja Moszkvát, hogy fegyverként használja a gázszállítást, ezért alternatívákat keres. Attól tartva, hogy Oroszország elzárja a gázcsapot, igyekszik feltölteni tárolóit, amelyek jelenleg a kapacitásuk fele alatt vannak.

Mivel a Gazprom nem töltötte fel a Salzburg melletti haidachi tárolóban lévő részét, a konzervatívok vezette kormány májusban közölte az orosz állami céggel, hogy ha nem használja ki ottani kapacitásait, átadják másnak. Az ezt lehetővé tevő jogszabály múlt pénteken lépett hatályba.

Ehhez kapcsolódóan: Recesszióba zuhanhat a német gazdaság a gázválság mélyülésével

„Amennyiben az ügyfelek nem tárolnak gázt, akkor a kapacitást át kell adni másnak. Ez kritikus infrastruktúra. Most, egy ilyen válsághelyzetben szükségünk van rá. Éppen ez történik most a Gazprom és a haidachi tároló esetében” – mondta Leonore Gewessler energiaügyi miniszter egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az E-Control, az osztrák szabályozó hatóság megkezdte a Gazprom kitiltását.

Karl Nehammer kancellár azt mondta, hogy a tárolókapacitást más energiaipari vállalatoknak adják át, és Ausztria is használja majd.

Ehhez kapcsolódóan: Európa visszaállhat a szénre, ha Oroszország letekeri a gázcsapot
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.