Az Egyesült Államok visszatér az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az Egyesült Államok - egyelőre megfigyelőként - visszatér az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, miután Donald Trump előző amerikai elnök több mint két évvel ezelőtt kiléptette országát a testületből.

"Miközben tisztában vagyunk a tanács hibáival, tudjuk, hogy a testület fontos fóruma lehet azoknak, akik a zsarnokság és az igazságtalanság ellen küzdenek világszerte” – közölte hétfőn Mark Cassayre, az Egyesült Államok genfi ENSZ-képviseletének vezetője.

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok több nemzetközi szervezetből és egyezményből kilépett. Utódja, Joe Biden januári hivatalba lépése óta a folyamat visszafordításán dolgozik. Ennek a legutóbbi mozzanata a visszatérés a 47 tagú testületbe.

„A Biden-adminisztráció hisz abban a diplomáciában, amelynek a demokrácia, az emberi jogok és az egyenlőség áll a középpontjában. A multilaterális eszközök hatékony használata ezen vízió fontos eleme” – hangsúlyozta Cassayre.

Ehhez kapcsolódóan: Human Rights Watch: Az USA álljon ki újra az emberi jogokért

Az előző washingtoni kormány 2018 júniusában jelentette be, hogy kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, amelyet azzal vádolt, hogy elfogult Izraellel szemben, illetve nem teljesítette a működésére vonatkozó reformköveteléseket.

A testületnek jelenleg a súlyos emberi jogsértésekkel vádolt Eritrea, Kína, Kuba, Oroszország és Venezuela is tagja.

Az Egyesült Államok egyelőre csak megfigyelői státuszban kerül vissza a testületbe, szavazati jog nélkül, amerikai tisztségviselők azonban arról számoltak be, hogy a kormány teljes jogú tagságra törekszik, miután év végén megürül három hely is.

Az ügyben az ENSZ közgyűlése hozza majd meg a végső döntést, amely általában októberben szavaz a szervezet új tagjairól.

Your browser doesn’t support HTML5

Biden: "Egyedül nem vagyunk rá képesek"

Készült a dpa és az AP tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.