Az én Európám

Az éhezés, a háborúk vagy a kilátástalanság százezreket kényszerített menekülésre az elmúlt években a Közel-Kelettől Afrikáig. A bizonytalanság, a hatóságok erőszakos fellépése és sorstársaik elvesztése sem tartja vissza őket. Egy jobb életet keresnek Európában, és néhányan meg is találják azt. Ezekben a videókban az ő történeteiket ismerhetik meg.

Gyermekkora óta repülőgépekkel szeretne foglalkozni, de erre csak új hazájában nyílt lehetősége. Bár már lediplomázott és mindenben megfelel az elvárásoknak, az Afganisztánból elmenekült Ali mégsem válhat teljes jogú ukrajnai állampolgár.

Your browser doesn’t support HTML5

Ukrán nyelv és kiegészítő védelem: így vált valóra az afgán menekült álma

A 32 éves iráni Dzsafar Fatahian öt éve él Belgrádban, miután feladta álmát, hogy Ausztriában élhessen. Már nem bánja, hogy nem tudott átszökni a magyar-román határon, mert új hazájában is hasznossá tudja tenni magát.

Your browser doesn’t support HTML5

Egy iráni menekült Belgrádban: hajléktalanból lett hivatalos tolmács

A 29 éves Hilda tíz évvel ezelőtt hagyta el szülőhazáját, Szíriát. Gyógyszerésznek tanult Zágrábban, majd Bosznia-Hercegovinába költözött, ahol aktív társadalmi szerepet vállal. Minden vasárnap fellép a helyi kórus tagjaként. Szenvedélyét barátainak is igyekszik átadni.

Your browser doesn’t support HTML5

A zene köti össze hazáját új otthonával: Hilda Szíriából menekült el

Agagjul Ahmadel alig 14 éves volt, amikor családja nélkül menekült el Afganisztánból hat évvel ezelőtt. Most iskolába jár, dolgozik és a bolgár nemzeti krikettcsapatban játszik. Új otthonában, Bulgáriában is minden nap eszébe jutnak szerettei és a háború, ami elől elmenekült.

Your browser doesn’t support HTML5

“Jobb onnan elmenekülni, ahol a halál fenyeget” - Bulgáriában kezdett új életet

Taxisofőrként keresi kenyerét Talhat Tajara, aki a polgárháború kitörésekor, 11 éve menekült el Szíriából. Gyermeke is Romániában született már, de mégsem tartja az országot új hazájának. Vissza szeretne térni, pedig tudja, embertelen körülmények várják, ha valaha véget érnek a harcok Szíriában.

Your browser doesn’t support HTML5

„Keményen kell dolgozni, de senki sem éhezik” – egy szíriai menekült Romániában