Az idei év végére elérheti a 35 ezret az EU által kiképzett ukrán katonák száma

Ukrán katonák franciaországi kiképzésen 2023 novemberében

Ukrajna szövetségesei annak ellenére folytatják kiképzési programjaikat, hogy az izraeli fegyveres konfliktus valamelyest elterelte a nemzetközi figyelmet a kelet-európai ország helyzetéről.

Ukrán katonák gyakorlatoznak többek között Franciaországban. A fegyverropogás állandó, de ezúttal nincsenek halottak vagy sebesültek, az „ellenséges” francia csapatok célja a kiképzés.

Hamarosan azonban mindez túlságosan is valóságossá válik a résztvevők számára, miután hazatérnek, és kiküldik őket a frontra harcolni a megszálló orosz egységek ellen.

Miközben már több százezer áldozatot követelt a másfél éve tomboló háború Ukrajnában, a nyugati államok által folytatott kiképzési programok nagy segítséget jelentenek a védelmi erők számára, növelve a győzelem esélyét.

Az pedig a hosszú távú támogatásra vonatkozó szövetségesi ígéretek komolyságát jelzi, hogy mindez a közel-keleti helyzet fellángolása ellenére zavartalanul folyik.

Sár, hideg, nélkülözés: a lövészárkokban készülnek a télre az ukrán katonák

Franciaország idén körülbelül hétezer ukrán katonát képez ki az Európai Unió programjának részeként, egy részüket francia, egy másik részüket lengyel támaszpontokon.

Az EU-misszió eredeti célkitűzése 15 ezer katona felkészítése volt, de ezt jelentősen túlteljesítették. Év végére a résztvevők száma várhatóan eléri a 35 ezret. A közösség huszonhét tagállama közül hármat leszámítva mindegyik részt vett valamilyen formában a kiképzésben.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 18 ezer ukránt képzett ki, a többségüket Németországban, további ezer fő jelenleg is részt vesz a programban.

Nagy-Britannia már nagyjából harmincezer embert fogadott e célból az elmúlt tizenhét hónapban; ez a második világháború óta példa nélküli a londoni kormány szerint.

Az alapkiképzésen felül mást is tanítanak egyes résztvevőknek, például elsősegélynyújtást, aknamentesítést, illetve felkészítenek vízi támadások indítására és különböző eszközök javítására is.

Ehhez kapcsolódóan: Kimerülten vágnak neki az ukrán katonák a háború második telének

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint jól látható volt a franciaországi kiképzésben részt vevők eltökélt, mosolytalan arckifejezésén az aggodalom. Becenéven szólítják egymást, egy-egy roham után hangos káromkodás hallatszott.

A kiképzők állati maradványokat helyeztek el a lövészárkokba azzal a céllal, hogy ezzel is felkészítsék a katonákat arra, ami a harctéren vár rájuk.

A francia program irányítója hangsúlyozta: „Világosan látni, hogy viszonylag befagyott a frontvonal Ukrajnában, a szemben álló felek nagyon hasonló doktrínát alkalmaznak.”

„Ezért most az egyik kulcs ennek megtörése érdekében, hogy olyan manőverező taktikákat próbálunk kifejleszteni, amelyek megzavarhatják, felrázhatják az ellenséget” – jelentette ki.

Egyebek mellett az ukránok egy település védelmét is gyakorolták a támadásokkal szemben. A nyelvi nehézségek áthidalásában tolmácsok segítenek.

Your browser doesn’t support HTML5

Az ukrán energiaipari óriások intenzívebb orosz támadásokra számítanak a télen

A franciák rámutattak, hogy tapasztalataik szerint nem bölcs túl szoros kapcsolatba kerülni az általuk kiképzettekkel, mert szinte biztos, hogy közülük többen is el fognak esni a harcokban. Ennek megfelelően például még az is utasításba van adva, hogy akármilyen bajtársiassá válik is a viszony, ne cseréljenek telefonszámot vagy más elérhetőséget.

„Fel kell égetned a hidakat, máskülönben túl sok kérdést teszel fel magadnak. Amikor megtudod, hogy ez vagy az meghalt, felmerül benned, hogy milyen hibát követtél el: Eleget dolgoztunk ezen vagy azon a taktikán? Kitartóbbnak kellett volna lennem ezen a ponton?” – mondta az egyik kiképző.

„Megteszünk minden tőlünk telhetőt. Fölösleges önkínzás azt kérdezgetni utána magadtól, mit hibáztál, mit csinálhattál volna jobban” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.