Az Európai Unió az LMBT-jogokat korlátozó törvény visszavonására szólította fel Georgiát

LMBT-ellenes tüntetés résztvevői Tbilisziben 2022-ben

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az „LMBT-propagandát” tiltó és különböző események, például a Pride-felvonulások ellehetetlenítését is lehetővé tévő törvény visszavonására szólította fel a dél-kaukázusi országot.

Josep Borrell az X-en közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a törvény aláássa az alapvető emberi jogokat, valamint erősíti a diszkriminációt és a megbélyegzést.

„Felszólítom Georgiát a jogszabály visszavonására, amely még inkább kisiklatja az ország EU-pályáját” – írta.

A kormányzó Georgiai Álom párt által benyújtott, majd szerdán nagy többséggel megszavazott törvény egyebek mellett tiltja az azonos neműek házasságát és örökbefogadását, illetve a nemváltó műtéteket.

A „családi értékekről és a fiatalkorúak védelméről” szóló jogszabály értelmében mindemellett büntetni fogják az úgynevezett nem hagyományos kapcsolatok érdekében végzett „propagandát”.

Továbbá lehetővé tették azon gyülekezések betiltását is, amelyeken a „biológiai nemtől” eltérő nemek fogalmát vagy a homoszexuális kapcsolatokat népszerűsítik.

Az ellenzéki képviselők bojkottálták a szavazást, a tbiliszi parlament előtt pedig tiltakozók gyülekeztek.

A már az elfogadása előtt is nemzetközi bírálatokat kiváltó törvény a közzétételét követően lép hatályba, s bár az államfő vétót emelhet, ezt a kormánytöbbség felülbírálhatja, ahogyan az több más esetben is történt.

Az ellenzék lényegében május óta bojkottálja a parlament üléseit, ekkor nyomta keresztül a kormányzó párt az orosz mintára előterjesztett „külföldiügynök-törvényt”, amelynek alapján minden szervezetnek nyilvántartásba kellene vetetnie magát pénzbírság terhe mellett, amennyiben finanszírozásuk legalább húsz százaléka külföldről származik.

Ehhez kapcsolódóan: Georgiában is életbe lép a külföldiügynök-törvény, hiába támadták meg az alkotmánybíróságon

Az Egyesült Államok hétfőn több mint hatvan georgiai személyt szankciókkal sújtott, köztük a kormány két tagját is a demokrácia és az emberi jogok „aláásása” miatt.

Irakli Kobahidze, az ország miniszterelnöke másnap Robin Dunnigan amerikai nagykövettel találkozott, akit arra figyelmeztetett, hogy Georgia válaszul felülvizsgálhatja a kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

A jogszabály ellen emberek tízezrei tüntettek az országban, a hatóságok azonban erőszakkal elfojtották a demonstrációkat.

Megszavazta a georgiai parlament azt a törvényt, amely ellen hetek óta tízezrek tiltakoztak

Az Európai Unió leszögezte, hogy a törvény komoly akadályt jelent Georgia csatlakozási folyamatában.

Szalome Zurabisvili georgiai elnök október 26-ra tűzte ki a választást, amikor szavai szerint az emberek előtt az a döntés áll, hogy „együttműködnek Európával, vagy Oroszország rabszolgái lesznek”.

Friss felmérések szerint továbbra is a Georgiai Álom számít a legnépszerűbb pártnak az országban.