„Az expressz házhoz szállítás madridi aranyifja” – így hivatkozik a spanyol sajtó az Amerikában letartóztatott Horváth Bencére

Horváth Bence a spanyol El Confidencialban

Magyar útlevele volt a 2016-ban még a spanyol válogatottat is szponzoráló cég vezetőjeként ismert, idén augusztusban az Egyesült Államokban letartóztatott Horváth Bencének – írja az El Confidencial spanyol lap. Az ottani sajtóban az ügyről elsőként beszámoló újság szerint Horváth a legelitebb iskolákba járhatott Spanyolországban.

A 444.hu, majd több lap is részletesen ismertette az Egyesült Államokból szankciókkal sújtott (tehát Oroszországba nem exportálható) Motorola eszközök csempészetével vádolt Horváth Bence ügyét. A férfi a vádak szerint a cégeivel és partnervállalkozásokkal Magyarországon, Szerbián és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül juttatott el tiltólistán lévő eszközöket az orosz kormánynak Lettországon keresztül. Ezeket egy spanyol cég vásárolta meg az Egyesült Államokban, és küldte tovább Rigába, majd Moszkvába – írja az El Confidencial. A lap szerint a „tehetős családból származó” Horváth a legelitebb spanyol iskolákba járhatott, Madridban a „szállítócégek aranyifjaként” ismerték.

Spanyolországi kezdetek

Horváth Bence 16 évesen érkezett Spanyolországba, ahol egy amerikai középiskolába íratták be. Spanyol barátnője lett, és rekordidő alatt tökéletesen elsajátította a spanyol nyelvet. Ezt követően az ESIC, a Pozuelo de Alarcónban lévő üzleti iskolában tanult kereskedelmi menedzsmentet és marketinget az El Confidencional szerint.

Amint végzett, megalapította első cégét, a kiskereskedelemmel foglalkozó Brookei Corpot Madrid Salamanca negyedében, és hamar megtalálta a piaci rést a spanyolországi elektromoseszköz-kereskedelemben – írja lap.

Horváthék 2009-ben megalapították a Betlen AG nevű svájci céget, amely felvásárolta az ASM nevű, szállítással foglalkozó vállalatot. Horváth Bence vezetése alatt a cég teljesítménye szárnyalt, LinkedIn-profilján „Spanyolországban és Portugáliában a második legnagyobb expressz csomagküldő hálózataként” hivatkozik a vállalkozásra.

Cégeladás 71 millió euróért

A cég sikerei ezután is folytatódtak: a Royal Mail, a brit posta a saját spanyol leányvállalatán (General Logistic Systems, GLS) keresztül 71 millió euróért felvásárolta az ASM-et – derítette ki az El Confidencial, amely megkereste a cég vezérigazgatóját, Luis Doncelt, aki nem kívánt nyilatkozni.

Közben Horváth a navarrai IESE Business School elvégzése után Spanyolországból az Egyesült Államokba, a Szilícium-völgybe, majd a Harvard üzleti iskolájába, később az Egyesült Arab Emírségekbe került. Az El Confidencial szerint ekkortól fokozatosan eltávolodott a szállítási ágazattól, hogy a kriptovalutákra és végül a mesterséges intelligenciára összpontosítson.

Legutóbbi ismert pozíciója a VJAL Institute „AI-evangelistája” és a BNB nevű befektetési alap vezérigazgatója – mindkettő Dubajban, ahová 2023-ban költözött spanyol feleségével és három gyermekével. Ebben az évben figyeltek fel az amerikai hatóságok Horváth Bence és több partnere tevékenységeire.

Multinacionális beszerzési hálózat

Mint mostanra a sajtóbeszámolókból ismert, az amerikai hatóságok szerint Horváth és társai egy multinacionális beszerzési hálózatot működtettek, amely közvetlenül szerződött különböző orosz kormányzati szervekkel; többek között távközlési rendszerek kiépítését végezte Oroszország Kurszki területén, az orosz–ukrán határ mellett. A panasz szerint Horváth maga intézte az amerikai eredetű rádiótechnológia beszerzését és csempészését egy Spanyolországban, Magyarországon, Szerbiában, Dubajban és másutt található fedőcéghálózaton keresztül.

Az amerikai törvények megkövetelik bizonyos kettős felhasználású – polgári és katonai – berendezések végfelhasználóinak azonosítását, hogy megakadályozzák, hogy illetéktelen, ebben az esetben orosz kézbe kerüljenek. Amikor felmerült, hogy Oroszország lesz az áru rendeltetési helye, megszakadtak a gyártóval folytatott tárgyalások.

A kétszáz Motorola rádió lefoglalásakor a vámosok megállapították, hogy a szállítmány iratai hiányosak, és hogy az árukra exportkorlátozások vonatkoznak. Egy 97.664 dollárról szóló, a spanyol cég nevére kiállított, de Lettországba szánt számla miatt az amerikai tisztviselők kapcsolatba léptek a rigai címzettel, aki azt mondta: nem tudja, hová küldje a szállítmányt, de a telefonbeszélgetésekről készült feljegyzések másról árulkodnak.

Ehhez kapcsolódóan: Nem volt átvilágítva a külügy partnercége, amelyik érintett az amerikai letartóztatásban az oroszországi csempészet miatt

Horváth Bence szüleiről, Horváth Dénesről és Horváthné Ficzere Margaritáról az El Confidencial annyit ír, hogy a Pandora Papers által feltárt, a Brit Virgin-szigeteki adóparadicsomban működő cégekkel rendelkező befektetők között megjelenik az ő nevük is, és hogy – mint a Szabad Európa is megírta – Gibraltárban élnek, két cégük van ott.

Ficzere Margarita válasza a Szabad Európának

A Szabad Európa az ügy kirobbanása után elérte Horváth Bence anyját, Horváthné Ficzere Margaritát, aki annyit válaszolt, hogy nyilatkozni nem szeretne, de a család „bízik a nyomozó hatóságok munkájában, és biztosak vagyunk benne, hogy tisztázódni fog a fiam, Bence ártatlansága. Nem szeretnénk a munkájukat akadályozni, vagy táptalajul szolgálni különböző politikai csatározásoknak. – Egy e-mailben hozzátette: – Bence fiam, a »46 éves magyar fiatalember«, 28 éve költözött Spanyolországba. Tizenkilenc éve él együtt spanyol feleségével, gyermekei is spanyol állampolgárok. Ezek után nem meglepő, hogy néhány éve ő is spanyol állampolgárságért folyamodott, amit meg is kapott. San Franciscóba is spanyol útlevéllel érkezett. Letartóztatása után kért, kapott és azóta is kap konzuli támogatást, de a spanyol konzulátustól.”