Irán rakétatámadást indított Izrael ellen

Az izraeli rakétaelhárító rendszer elfogja a rakétákat, ahogy az Ashkelonból látható 2024. október elsején

Országszerte megszólaltak a légiriadó jelző szirénák, az emberek az óvóhelyekre menekültek. Az Egyesült Államok korábban figyelmeztette Iránt, hogy komoly következményei lehetnek, ha megtámadja Izraelt.

Több nemzetközi hírügynökség, így a Reuters, a BBC, a CNN és az AP is arról számolt be, hogy Teherán október 1-jén rakétákat lőtt ki Izraelre, az izraeli hadsereg szerint több mint kétszázat.

A zsidó állam hadserege keddre virradóra korlátozott szárazföldi offenzívát indított Libanon déli részén az iráni támogatású fegyveres szervezet, a Hezbollah ellen. Izrael annak annak dacára indította el az offenzívát, hogy még legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok is ellenezte azt, tartva egy súlyosabb regionális háború kirobbanásától a Közel-Keleten.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy egységei heves összecsapásokat folytatnak a Hezbollah fegyvereseivel.

Légiriadó Izraelben, az emberek próbáltak biztonságos helyre behúzódni, amikor megszólaltak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák 2024. október 1-jén

Irán megfogadta, hogy megtorolja az elmúlt hetekben végrehajtott izraeli légicsapásokat, amelyekben Libanonban meghalt a Hezbollah szövetségeseinek legfelsőbb vezetése, köztük Haszan Naszrallah, az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvánított fegyveres csoport vezetője. A Hezbollah fegyveres szárnyát az Európai Unió is feketelistára tette, de a libanoni parlamentben helyet foglaló politikai pártját nem.

Az izraeli hadsereg szóvivője úgy fogalmazott, hogy az iráni rakétatámadás várhatóan nagy területet, az izraeli haderő (IDF) szerint akár tízmillió polgári személyt is érinthetnek.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok aktívan támogatja Izrael védelmi előkészületeit. Amerikai hajók és repülőgépek vannak a térségben.

Az izraeli védelmi minisztérium azt közölte, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter megvitatta az iráni támadás okozta helyzetet amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal, így Izrael polgári és katonai védelmi készségét valamint az Egyesült Államok haderejének helyzetét a térségben.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael szerint súlyos harcok folynak Dél-Libanonban, figyelmeztették a lakosságot