Az izraeli kormányfő bejelentette a gázai háború intenzív szakaszának lezárását

Benjámin Netanjáhú hangsúlyozta, hogy nem ér véget a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet elleni háború, ugyanakkor a harci műveletek lecsavarása lehetővé teheti a katonák átcsoportosítását a libanoni határra.

Az izraeli miniszterelnök arról számolt be friss televíziós interjújában, hogy a hadsereg már közel van a rafahi szárazföldi offenzíva lezárásához, és noha ez még nem jelenti a terroristák elleni háború végét, számos katonai egység fel fog szabadulni, amelyeket az északi országrészbe vezényelhetnek át a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet feltartóztatása érdekében.

„Lehetőségünk lesz erőink egy részét átcsoportosítani északra; ezt fogjuk tenni” – mondta a 14-es, kormánypártiként számontartott csatornának nyilatkozva. Kiemelte, hogy ennek elsődleges célja az ország védelme, de biztosítani akarják a körülményeket több tízezer állampolgár hazatéréséhez is.

Ehhez kapcsolódóan: Benjámin Netanjáhú feloszlatta az izraeli háborús kabinetet Beni Ganc távozása után

Az iráni támogatású Hezbollah a palesztin fegyveresek tavaly októberi terrortámadását követően szinte rögtön megkezdte a zsidó állam támadását. Azóta is közel mindennaposak a kölcsönös csapásmérések, de az utóbbi időben eszkaláció tapasztalható, így sokan egy újabb háború kirobbanásától tartanak.

A Hezbollah jóval erősebb a Hamásznál, az újabb front megnyílása egy szélesebb körű, regionális háború veszélyével járna, amelybe Irán más szövetségesei, sőt akár maga Teherán is becsatlakozhatna.

Romok és sok halott a Gázai övezetben az izraeli túszszabadítás után

Netanjáhú ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy sikerül diplomáciai megoldást találni a válságra, de leszögezte, hogy szükség esetén „más módon” is kezelni fogják a problémát. „Képesek vagyunk több fronton harcolni, és készen is állunk rá” – fogalmazott.

Kifejtette, hogy bármifajta megállapodáshoz a Hezbollahnak hátrébb kellene vonnia az erőit a határtól, lehetővé téve a támadások miatt lakóhelyük elhagyására kényszerülő emberek hazatérését.

A Hezbollah arra figyelmeztetett, hogy addig nem fogják beszüntetni a harcot, amíg nem lesz tűzszünet Gázában. Hasszán Naszrallah, a milícia vezetője óva intette Izraelt egy újabb háborútól, mondván, hogy mára komolyabb fegyverekkel és hírszerzési képességekkel rendelkeznek, amelyek nyomán kritikusabb célpontokra is csapást mérhetnek a szomszédos országban.

Erre reagálva Izrael közölte, hogy a hadsereg még csupán kis részét vetette be a teljes képességének a Hezbollah ellen, és háború esetén második Gázai övezet fog válni Libanonból. Az izraeli haderő előző héten bejelentette, hogy jóváhagyták a libanoni offenzíva újabb tervét.

Ehhez kapcsolódóan: Gázában az épületek több mint fele megsemmisült vagy megsérült a háborúban

Habár az Egyesült Államok és a nemzetközi közvetítők keményen dolgoznak a gázai tűszüneti egyezség tető alá hozásán, Netanjáhú többször kijelentette, hogy nem vetnek véget a háborúnak, amíg szabadon nem engedik az összes megmaradt izraeli túszt, és fel nem számolják a Hamász uralmát és szervezetét.

Noha Washington világossá tette, hogy nem támogatná a Gázai övezet hosszú távú izraeli megszállását, Netanjáhú kijelentette, hogy az egyetlen megoldás hazája biztonságának garantálására, ha fenntartják a katonai ellenőrzést a terület felett, felállítva egy palesztin polgári adminisztrációt, amelyet reményei szerint a mérsékelt arab államok is támogatnának.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni–izraeli konfliktus eszkalációja közepette az arab államok nem álltak egyik fél mellé sem

Az izraeli kormányfő azonban kizárta azt az egyes ultranacionalista koalíciós partnerei által támogatott elgondolást, miszerint visszaengednék a telepeseket is a palesztin enklávéba, ahonnan 38 év után, még 2005-ben vonultak ki.

„A telepépítések kérdése nem realisztikus” – vélekedett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával