Az oltatlanokra tett megjegyzése miatt támadják Macront

Emmanuel Macron francia elnök

Sokakat felháborított, hogy Emmanuel Macron francia elnök vulgáris kifejezéssel illette az oltást megtagadókat és a kormány oltási stratégiáját bírálókat. A parlamenti képviselők most a kocsmai megjegyzésre hivatkozva függesztették fel a vitát a járványstratégiáról.

Macron a Le Parisien című francia napilap kedd este megjelent interjújában a francia emmerder szót használta, amely a francia szar szóból ered, és azt jelenti, hogy felbosszantani, piszkálni. Az elnök akkor tette a megjegyzést, amikor a törvényhozók hevesen vitatkoznak az új intézkedésekről, amelyek csak a beoltottak számára tennék lehetővé a szabadidős tevékenységeket, például az éttermek látogatását.

„Tényleg fel akarom idegesíteni az oltatlanokat. És így is fogunk tenni, a legvégsőkig. Ez a stratégia” – idézte a Le Parisien a francia államfőt.

Kötelező oltásról vitatkoznak

A fogalmazás tovább nehezítette a kormány által tervezett új oltási törvény amúgy is nehézkes parlamenti elfogadását. A törvényhozók szerda kora reggelig vitáztak, mielőtt a Macron megjegyzései miatti felháborodás következtében ismét felfüggesztették. A kormány által javasolt intézkedés szerint csak oltási igazolvánnyal lennének látogathatók az éttermek, a mozik, a színházak, a múzeumok és a sportcsarnokok. Az igazolványt a belföldi vonatokon és buszokon is kötelezővé tennék.

Ehhez kapcsolódóan: Már a jövő héten berobbanhat Budapesten a járvány, aztán jönnek a nagyobb városok

Macron egészségügyi minisztere, Olivier Veran a parlamentben igyekezett megvédeni az elnök szóhasználatát, ami ellen hangosan tiltakoztak az ellenzéki képviselők. Veran szerint Macron interjúja azt bizonyította, hogy „mindenekelőtt a lakosság védelmére törekszik”. Kritikusai viszont azzal vádolták, hogy elnökhöz méltatlanul viselkedik, és hogy az oltatlanok elleni uszítással próbálja megnyerni a többség támogatását. Franciaországban a felnőttek 77 százaléka már legalább két koronavírus elleni oltást kapott.

Nem akarnak lezárásokat a választás előtt

A szélsőjobboldali elnökjelölt Marine Le Pen, aki ellenezte az oltási passzus javaslatát, azt mondta, hogy az elnök „háborút akar vívni a franciák egy része ellen”. Egy másik szélsőjobboldali jelölt, Eric Zemmour kegyetlenséggel vádolta Macront. A szélsőbaloldali Jean-Luc Melenchon elnökjelölt pedig azt kérdezte: „Vajon az elnök tisztában van azzal, miket mond?”

Ehhez kapcsolódóan: Új ajánlásokat adtak ki itthon a Covid-oltásokra

Franciaország kedden rekordot döntő, napi 271 686 vírusos megbetegedést jelentett, elsősorban az omikron-variáns terjedése miatt. A megbetegedések és a fertőzötteknek előírt karantén munkaerőhiányt és fennakadásokat okoz a kórházi ellátásban, a közlekedésben és az oktatásban is.

Macron kormánya igyekszik elkerülni egy újabb, gazdaságilag káros zárlatot, amely árthatna újraválasztási kilátásainak. A miniszterek ehelyett megpróbálják felgyorsítani az oltási kampányt, remélve, hogy ez elég lesz a kórházak tehermentesítéséhez. Franciaországban több mint húszezer embert ápolnak kórházban Covid–19-vírussal, a szám hetek óta folyamatosan emelkedik, de nem olyan meredeken, mint az ország fertőzési rátája. A Covid–19-betegek töltik ki Franciaország intenzív osztályainak több mint 72 százalékát. Az intenzív osztályokon fekvő vírusos betegek többsége nincs beoltva koronavírus ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Jogállamiság, migráció, energiapolitika – Emmanuel Macron Budapesten