Az orosz támadások nyomán visszatértek a rendszeres áramkimaradások Kijevbe

Sötét utca a részleges áramkimaradás alatt Kijevben

Egyre kevesebb ellenséges légicsapást tud elhárítani a súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal szembenéző ukrán haderő, így mostanra már az ország energetikai hálózatának mintegy fele kárt szenvedett.

A hatóságok úgynevezett gördülő áramszünetek bevezetésére kényszerültek Ukrajna-szerte az utóbbi hónapokban rendkívül intenzívvé váló orosz légitámadások miatt, mivel az esti csúcsidőszakban nem képesek biztosítani a szükséges mennyiséget; a kiesett kapacitásokat ugyanis a lengyel, a szlovák és a román áramimport sem tudja pótolni.

Megfelelő légvédelmi képességek hiányában a védelmi erők nem tudják elhárítani a csapásokat, így a szükséges javítások sem végezhetők el megfelelően, aminek nyomán még tovább súlyosbodhat a helyzet az áramfogyasztás nyári megugrásával párhuzamosan.

Your browser doesn’t support HTML5

Hegedűs Dániel: Magyarország az orosz hibrid hadviselés önkéntes hadoszlopává vált

Az energetikai hálózatot célzó orosz légitámadások következtében az ország számos más része mellett Kijevbe is visszatértek az áramkimaradások, amire nem volt példa a háború legelső éve óta. A régióban a kritikus infrastruktúra több fontos létesítménye is súlyosan megrongálódott.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy az ország energetikai rendszerének körülbelül fele kárt szenvedett.

A fővárosban egész háztömbök borultak sötétségbe. A katonai adminisztráció arról számolt be, hogy a fogyasztók legalább tíz százalékának megszűnt az ellátása.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev hadiflottájának újjáépítése távol Ukrajnától

Mindez pusztán ízelítő abból, hogy mi vár Ukrajnára, ha a tél beköszöntéig nem talál megoldást a problémára.

Egy orosz dróntámadás miatt az észak-ukrajnai Szumiban is megszakadt az áramellátás szerda reggelre. A szolgáltatást részben sikerült helyreállítani.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter kiemelte, hogy mivel a támadások nem fognak megszűnni, a védekezés hatékonyságának javítása nélkül nem lehet megelőzni az áramkimaradásokat, ezért van égető szükség a nyugati légvédelmi eszközök minél gyorsabb leszállítására.

Your browser doesn’t support HTML5

Másfél év sebészi munka áll egy ukrán nő mosolya mögött, akinek egy orosz támadásban szétroncsolódott az arca

„Minden egyes támadással további áramtermelési kapacitást veszítünk” – figyelmeztetett, és arra is kitért, hogy amíg nem tudnak megfelelően védekezni, addig felesleges kijavítani a létesítményeket.

„Ki kellene javítanunk az erőműveket csak azért, hogy az oroszok újabb csapásokat mérjenek rájuk, miközben nem tudjuk megvédeni magunkat?” – tette fel a kérdést a tárcavezető.

A hálózat első jelentősebb tesztje júliusban és augusztusban jön majd el, amikor a nyári hőség miatt normális esetben erősen megnő az áramfogyasztás.

Ukrajna abban bízik, hogy az erőművek javításához be tudja szerezni a szükséges alkatrészeket a mára bezáratott németországi létesítményekből, ezért nemrégiben szakértői csapatokat küldött a helyszínre, hogy felmérjék a helyzetet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.