Az ukrán Lukoil-blokkra szlovák gázolajblokk lehet a válasz

Robert Fico azt mondta, többször egyeztetett telefonon az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal

Amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja az Ukrajnába történő gázolajkivitelt – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videóbejegyzésében az MTI szerint.

A szlovák kormányfő elmondta: az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal folytatott többszöri telefonos egyeztetés, valamint az Ukrajna pozsonyi nagykövetével történt hétfői megbeszélés után be kell jelenteniük, hogy amennyiben Ukrajna nem áll le az orosz kőolaj Szlovákiába és Magyarországra irányuló exportjának korlátozásával, a pozsonyi Slovnaft olajfinomító nem folytatja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot, amely az ottani szükségletek tíz százalékát teszi ki.

Kijev az orosz kőolajexport tranzitjának korlátozásával Szlovákiának, Magyarországnak és Ukrajnának is árt, miközben az intézkedés hatásait Oroszország nem is érzi meg – mondta Robert Fico.

Hozzátette: a pozsonyi ukrán nagykövettel folytatott beszélgetésében egyértelművé tette, hogy a szlovák közvélemény nagyon rosszul értékeli Kijev exportkorlátozó döntését, és ez sem változtathatja meg Pozsony békepárti álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban.

A pozsonyi kormány elutasítja, hogy egy új vasfüggöny politikája valósuljon meg az Európai Unió és Oroszország között – mondta az MTI beszámolója szerint a szlovák elnök, aki úgy véli: ha az Európai Unió ki akar kerülni az Egyesült Államok „totális befolyása alól”, gondolkoznia kell az Oroszországgal folytatandó együttműködésen.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy mindaddig, amíg Ukrajna nem oldja meg a kérdést, addig felejtse el mindenki az Európai Békekeretből származó, 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését. Azt nem említette, hogy Magyarország ezt már különböző indokokkal hónapok óta akadályozza.

Minderről részletesen hallhat egy korábbi podcastunkban: A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja

Magyarország és Szlovákia együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az Európai Uniónál Ukrajnával szemben, miután az ukrán vezetés szankciós listára tette a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport mintegy 45 százalékát adó orosz Lukoil vállalatot, és nem engedi át területén a kőolajat.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szerint békepárti álláspontja miatt zsarolja Ukrajna a kőolajszállítás leállításával Magyarországot és Szlovákiát.

A miniszter azt mondta: egyelőre vannak tartalékok, de szeptemberig megoldást kell találni a helyzetre. A magyar kormány álláspontja szerint Ukrajna megsértette az európai uniós társulási megállapodás számos részét, a tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni.

Ehhez kapcsolódóan: Rácz András: Ez nem az a helyzet, amikor trollkodni lehet