Az UNICEF vakcinaadományozásra szólít fel, London lazít a szigoron

Megérkezett a COVAX második vakcinaszállítmánya Ukrajnába. 2021. április 23.

Az UNICEF vezetője arra kérte május 17-én a G7 országcsoport tagjait és az Európai Uniót, hogy adományozzanak koronavírus elleni oltóanyagkészletükből a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésnek, segítsenek enyhíteni a szegényebb országok oltóanyaghiányát.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint a felesleges adagok eladományozása "minimális, létfontosságú vészhelyzeti hézagpótló intézkedés, és most azonnal szükség van rá."

Fore közleményében arról beszélt, hogy a G7 és az EU országai nagyjából 153 millió adag adományázására lennének képesek, ha június-július-augusztusi elérhető készletüknek csak a 20 százalékát osztanák meg.

"És ezt úgy tudnák megtenni, hogy közben kielégíthetnék a saját polgáraikkal szembeni oltási kötelezettségüket is" - tette hozzá Fore.

Újabb globális gócpontok alakulhatnak ki

Fore szerint az ilyen adomány segíthetne elkerülni, hogy a sebezhető országok egy újabb globális gócponttá váljanak.

“Többszöri figyelmeztetést adtunk ki arról, hogy mennyire kockázatos elhanyagolni a védelmet és igazságos hozzáférés nélkül hagyni az alacsony, illetve közepes jövedelmű országokat a vakcinákhoz, a diagnosztikához és a gyógymódokhoz" – mondta. "Aggódunk amiatt, hogy az indiai csúcshalálozás csak az előfutára annak, ami akkor történik, ha figyelmeztetéseink süket fülekre találnak."

Fore aggodalmainak a G7 tagállamok (Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok) jövő havi, nagy-britanniai csúcstalálkozója előtt adott hangot.

A UNICEF a felelős a koronavírus ellni vakcinaellátásért a COVAX-on, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) közös irányítása alatt álló vakcinaszövetségen keresztül.

Ehhez kapcsolódóan: Európában elsőként Moldova kapott a COVAX-biztosította vakcinából

India most otthon használja, amit gyárt

A hiányt, amellyel a COVAX néz szembe, részben a kétségbeejtő indiai fertőzéshullám okozza, ami az ott előállított COVAX-adagok zömének exportja miatt következett be.

India visszafogta az ottani Szérum Intézet által előállított AstraZeneca vakcinák exportját és most otthon használja fel az adagokat.

Az UNICEF becslései szerint a kiesés így május végére 140 millió, június végére pedig 190 millió adag lesz.

Nagy-Britannia nagyot lazít, de aggódik is

Az UNICEF kérésével egy időben Nagy-Britannia feloldja a még meglévő COVID-korlátozásai zömét. Május 17-től az ország lakóinak nagy része újra szabadon ihat meg egy pint sört a kocsmákban, fogyaszthat el egy jó ebédet az éttermekben és mehet moziba.

A korlátozások könnyítése azt is jelenti, hogy Angliában 30 emberig megengedik a kültéri összejöveteleket, és zárt térben is találkozhat két család; a kávézók, bárok, éttermek újraindítják a beltéri felszolgálást; a szociális otthonokban 5 látogatót fogadhatnak a lakók; az iskolákban pedig már nem kötelező az arcmaszk viselése.

Boris Johnson kormányfő mindazonáltal arra hívta fel a briteket, hogy "nagy adag elővigyázatossággal tegyék meg ezt a következő lépést."

Johnson azt mondta, hogy az indiai vírusvariáns terjedése azt jelenti, hogy az ország júniusra tervezett teljes megnyitását elhalaszthatják.

Ehhez kapcsolódóan: Mit tehetünk, hogy többé ne legyen ilyen járvány?

Az indiai lehet az uralkodó vírusváltozat

Egyre nagyobb aggodalmakat vált ki a B.1.617.2 variáns, amely brit tudományos tanácsadók szerint az uralkodó variáns lesz az Egyesült Királyságban és könnyebben terjed, mint az először Nagy-Britanniában azonosított B.1.1.7 vírusváltozat.

A COVID-19 nagy károkat okozott Nagy-Britannia gazdaságának és 127 679 halottat hagyott maga után – ez a legnagyobb halálozási szám Európában, és az ötödik legnagyobb a világon az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

India közben 281 386 új koronavírusos esetet jelentett az elmúlt 24 órában május 17-én, a halottak száma pedig 4 106-tal nőtt.

A dél-ázsiai országban eddig összesen 24,97 millió esetet regisztráltak, miközben a halálos áldozatok száma 274 390 - jelentették az indiai hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: Európában utolsóként Koszovóban is megkezdődött az oltási program
Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.