Az uniós vonal követését ígéri a szerb elnök, célzott az oroszellenes szankciókra is

A szerb elnök megköszöni a tapsot, miután letette az esküt második ciklusára Belgrádban 2022. május 31-én

Aleksandar Vučić kedden letette hivatali esküjét és megkezdte második elnöki ciklusát Szerbiában. Azt ígérte, hogy a balkáni ország továbbra is az európai uniós tagság útján marad, és utalt arra, hogy egy új kormány fontolóra veheti a csatlakozást az Oroszország elleni szankciókhoz.

Annak ellenére hogy három, Oroszországot az ukrajnai háború miatt elítélő ENSZ-határozat mellett szavazott, Szerbia továbbra is az egyetlen európai állam, amely nem csatlakozott a szövetségese, Moszkva elleni büntetőintézkedésekhez.

A parlamentben tartott beiktatási beszédében Vučić kijelentette, hogy Szerbia prioritása az EU-tagság elnyerése lesz, és hogy a júliusban megalakuló új kormánynak keményebben kell dolgoznia azon, hogy csatlakozhassanak a 27 tagú unióhoz, és fontolóra kell vennie a Moszkva elleni szankciókat, jóllehet konkrétan nem nevezte meg Oroszországot.

„Az új kormány megalakítása rendkívül fontos jelenlegi nehéz helyzetünk miatt – mondta. – Új szankciókkal és egyéb dolgokkal kell foglalkoznunk, melyek kárt okozhatnak nekünk, ezért kérni fogjuk európai partnereink segítségét” – tette hozzá.

Vučić, aki túlnyomórészt oroszbarát programjának köszönhetően nyerte meggyőző fölénnyel az elnökválasztást, kijelentette, hogy új államfői ciklusa alatt fel akarja vetetni Szerbiát az EU-ba. Mindazonáltal az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy megerősítette kapcsolatait régi szövetségesével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ehhez kapcsolódóan: Kik azok a vezetők, akik ellátogattak Ukrajnába?

Ellenzéki csoportok és külföldi megfigyelők szerint az áprilisi szavazás korántsem volt szabad és igazságos, és Vučić autokratikus uralma a margóra szorítja a kormányt és a parlamentet.

Vučić vasárnap bejelentette, hogy Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során „rendkívül kedvező” hároméves földgázszerződést kötött Oroszországgal – ezt széles körben eltökéltsége jelének tekintik arra, hogy a Nyugat nyomása ellenére sem csatlakozik az EU-szankciókhoz.

A szerb elnök azonban kedden mintha lágyított volna oroszbarát álláspontján, mondván: „Határozottnak kell lennünk az európai úton.”

Kijelentette, hogy Szerbia nem kíván NATO-tag lenni, és megőrzi katonai semlegességét.

„Politikailag nem vagyunk semlegesek, mert európai uniós tagságot akarunk” – mondta Vučić.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán és Vučić paktuma nélkül nem kézbesíthetnék aktivisták a magyarok levélszavazatait
Készült az AP jelentésének felhasználásával.