Az utóbbi év legvéresebb napja Libanonban, több mint 270 emberrel végeztek izraeli légicsapások

Sűrű füst gomolyog egy dél-libanoni település felett 2024. szeptember 23-án

Izrael ismét a Hezbollah terrorszervezetet támadta, sok ember a lakóhelye elhagyására kényszerült. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma 274.

Emberek ezrei menekülnek Libanon déli részéről, így a Szidónból kivezető utak is tömve vannak, sokan a főváros, Bejrút felé tartanak.

Az izraeli hadsereg előre figyelmeztette az érintett területek lakóit, hogy hagyják el az otthonukat, több mint nyolcvanezer telefonhívást indítottak ennek érdekében.

A művelet során mintegy háromszáz célpontot támadtak, elsősorban a Hezbollah fegyverraktárait. Ezt követően 274 halottról és több mint ezer sebesültről érkezett hír.

Életét vesztette a síita milícia egyik magas rangú tisztviselője, Ali Aburia, de az áldozatok között nők, gyermekek és egészségügyi dolgozók is voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Állítólag az izraeli titkosszolgálat hozta létre a robbanó csipogók magyar közvetítőcégét

A légicsapásokat a Libanon keleti részén fekvő Bekaa-völgyre is kiterjesztették, ahol a Hezbollah régóta jelen van. A terrorszervezet 1982-as megalapítása is itt történt az iráni Forradalmi Gárda segítségével.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő figyelmeztetett, hogy a térségben élőknek azonnal el kell hagyniuk azokat a területeket, ahol a Hezbollah fegyvereket tárol. A Hezbollah erre válaszul rakétákat lőtt ki Izrael katonai létesítményeire. A zsidó állam közölte, hogy nagyjából harmincöt libanoni rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lövedék nyílt, lakatlan területen csapódott be, többet pedig elfogtak.

A fegyveres csoport vasárnap nagyszabású rakétazáport zúdított Izraelre, mintegy százötven lövedéket azonosítottak. Ez megtorlás volt az egyik parancsnokuk és többtucatnyi más fegyveresük halálával járó korábbi izraeli támadásra.

Többtucatnyi Hezbollah-rakéta zúdult Észak-Izraelre, három sebesült

Az egyre fokozódó csapások és ellencsapások sokak szerint felvetik az eszkaláció, vagyis egy totális háború kitörésének kockázatát a Közel-Keleten, miközben még a gázai konfliktus sem ért véget.

A Hezbollah már a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi, mintegy ezerkétszáz emberéletet követelő merényletsorozatát követő napon lőni kezdte Izraelt, lefoglalva az ország biztonsági erőit. Azóta nagyjából folyamatosak a különböző intenzitású kölcsönös támadások.

Izrael célja a Hezbollah visszaszorítása a határ térségéből, hogy állampolgárai visszatérhessenek az otthonukba, ahonnan el kellett menekülniük. A síita milícia leszögezte, hogy addig nem hagy fel a támadásokkal, amíg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.