Drónok, tankok és katonák: felvonulással ünnepelt azeri győzelem

Katonák menetelnek egy bakui felvonuláson, amelyen a hegyi-karabahi konfliktus végét ünnepelték.

Drónok, katonák és tankok. A katonai parádéval Baku utcáin Azerbajdzsán a hegyi-karabahi háborúban elért sikereit ünnepelte. A hat hetes konfliktusban ismét azeri fennhatóság alá kerültek örmény területek. Az ünnepi díszszemlére Azerbajdzsán egyik legnagyobb szövetségese, Recep Tayyip Erdogan török államfő is ellátogatott.

Több mint 3 ezer katona és 1500 harcijármű - köztük több repülőgép - is részt vett a látványos felvonuláson, miközben egy hadihajó-bemutató is zajlott a bakui öbölben.

Török csapatok sorakoznak az azeri hadsereg mellett a bakui Szabadság téren.

Az azeri hadsereg alezredese, Elmar Husszejn a 90-es évek hegyi-karabahi háborúinak veteránja. Részt vett a mostani konfliktusban is, amely november 9-én zárult le.

Ezzel az autóval vonult a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan. Sokan úgy gondolják, a most lezajlott háború eredményeképpen megerősödött Törökország szerepe a kaukázusi régióban némileg meggyengítve ezzel az orosz dominanciát.

Recep Tayyip Erdoğan (balra) és Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev figyelik a felvonulást.

Katonák vonulnak el a két vezető előtt.

Egy Törökországban gyártott gépfegyverrel és egy belarusz tankelhárító-rakétával felszerelt jármű halad a sorban. A felvonuláson bemutattákt azoknak a fegyvereknek a nagy részét, melyeket Azerbajdzsán a közelmúltban vásárolt.

Azeri katonák menetelnek. Az azeri-örmény konfliktus több ezer áldozatot követelt; katonák és civilek is odavesztek.

Egy Oroszországban gyártott Osa-MB típusú rakétakilövő jármű. Oroszország éveken keresztül adott el fegyvereket Azerbajdzsánnak és Örményországnak is.

Egy Izraelben készített drón. Az azeriek bevetettek pilóta nélküli légijárműveket is, ami sokak szerint sikerük egyik záloga volt.

Az örmény csapatoktól elkobzott katonai eszközöket is felvonultatták, mint például ezt a páncélozott járművet.

A felvonulás résztvevői ünnepelnek. A háború egy oroszok-diktálta békével ért véget, amelyet utcai ünneplések követtek Baku-szerte.

Ezen a légibemutatón az azeri zászló színei rajzolódtak ki az égen.