Babarczy Eszter: A fiatalok fele el akar húzni innen

Babarczy Eszter

A Wikipédia szerint Babarczy Eszter szerkesztő, kritikus, publicista, esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész, egyetemi oktató és kutató. Mintha nem huszonnégy órából állna a nap számára. Ebből a sok titulusból mégis arra a legbüszkébb, hogy tanár. Ebből töltődik, bár a fiatalok elveszettségét sokszor szomorúnak, deprimálónak találja. A Szelfiben Babarczy Eszterrel beszélgettünk depresszióról, boldogságról, a Z generációról, szétvert oktatásról, a hatalom gyakorlásáról.

Azt mondja: ha volna egy varázspálcája, megpróbálná megszüntetni az emberek közti óriási vagyoni különbségeket, egyéni szinten pedig csak arra vágyik, hogy súlyos műtétje után egy kicsit könnyebben tudjon beszélni. Babarczy Eszter volt a Szelfi vendége.

  • Többször publikált a fiatalok problémáiról: egyetemi tanárként közvetlen kapcsolata van a Z generációval, és azzal együtt, hogy szerinte sokat lehet tanulni tőlük, a tapasztalata elég lehangoló: nagyon jellemző rájuk a szorongás, a kiábrándultság. Úgy látja, hogy a kapitalista demokráciáknak nincs ígéretük a fiatalok számára, és ez nem csak Magyarországon van így, bár itt nagyon plasztikusan érezhető; a fiatalok jó része nem akar Magyarországon élni.
  • Szerinte az, aki a hatalom közelébe jut Magyarországon, óhatatlanul korrumpálódik morálisan. A Fidesz-kormány normalizálta ugyanis, hogy a kitűzött célok fényében bármi elfogadható, fő üzenetük az, hogy a politikában nincs helye az erkölcsnek. Ez nem változna egy ellenzéki választási győzelemmel sem, hiszen a kormány megmutatta, hogy ebben a térben már nincs helye a fair playnek. Az egyetlen kiút a transzparencia és a sajtó függetlensége volna, hosszú távon csak ebből származhat bizalmi viszony az államhatalom és az emberek között.
  • Babarczy Eszter úgy látja, hogy az oktatás leépülése igazi magyar nemzeti tragédia: nem látni mögötte a célt. Amit látni, az az, hogy egy paracsokhoz és parancsoláshoz szokott ember vezeti a tárcát, a pedagógusok fenyegetve vannak, és képtelenné teszik őket a felzárkóztatás és az odafigyelés képességére.

Az interjút itt meghallgathatja:

Your browser doesn’t support HTML5

Babarczy Eszter: A fiatalok fele el akar húzni innen

A beszélgetés videós változatát pedig itt találja: