Bán Róbert, a Piarista Gimnázium tanára: Magyarként igenis a történelem napos oldalán állunk!

Hiába szerepel még nemzeti himnuszunkban is, hogy „Bal sors akit régen tép…”, Bán Róbert, a budapesti Piarista Gimnázium tanára szerint a magyar történelem igenis tele van pozitív fejezetekkel, és összességében sikertörténetként értékelhető. Hogy miért?

A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy mennyire nem igaz a korábban tankönyvekben is szereplő széthúzástoposz a magyar történelemmel kapcsolatban: IV. Béla nem azért veszített Muhinál a tatárok, II. Lajos nem azért lelte halálát Mohácsnál a törökök ellen, mert „széthúzás volt a király és a főurak között”.

A magyar történelemben bőven vannak olyan fejezetek, például a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke, de akár maga az egész XVIII. század, amelyet súlyosan alulértékelünk a mai napig.

Bán Róbert történelemtanárként azt mondja: jelenlegi formájában elhamarkodott volt a mobiltelefonok kitiltása az iskolákból, értelmesen használva egy középiskolás számára jó tanulási segédeszköz lehet.

A podcastból az is kiderül, miért volt érdekes a trianoni békeszerződés szempontjából az idei futball-Európa-bajnokság, és hogy mi köti össze Argentínát és Izlandot – azonkívül, hogy legutóbb egy csoportban voltak a világbajnokságon.

A beszélgetést itt tudja megnézni:

Ha inkább meghallgatná, azt itt teheti meg:

Your browser doesn’t support HTML5

Bán Róbert, a Piarista Gimnázium tanára: Magyarként igenis a történelem napos oldalán állunk!