Az SZH bárkinek a bankszámlaforgalmát elkérné az MNB-től, a jegybank egyelőre nem egyezett meg velük

Lánczi Tamás ekkor még a Figyelő főszerkesztőjeként, mellette Matolcsy György MNB-elnök és György László államtitkár Budapesten 2018. október 12-én

A Szuverenitásvédelmi Hivatal az MNB segítségével rá szeretne látni magánszemélyek vagy szervezetek bankszámlaforgalmi adataira. Az MNB egyelőre kitérő választ adott, csak annyit reagált, hogy jelenleg nincs megállapodás ez ügyben a két szervezet között. A banki forgalmi adatok lényegében mindent elárulnak egy átlagos ember életéről, ezért eddig nagyon bizalmasan kellett kezelni őket.

Az orosz mintára létrehozott új Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) megalapítása, céljai és eddigi tevékenysége egyelőre pontosan azokat a félelmeket igazolja, amelyek szerint a párt ökle lesz lényegében bármilyen belföldi szereplő ellen. Erről itt olvashat bővebben.

Az Átlátszó nemrég kiperelte azokat a megkereséseket, amelyeket az SZH más állami intézményeknek és köztestületeknek küldött, és amelyek leegyszerűsítve arról szólnak, hogy legyenek szívesek együttműködni velük, folyamatosan információt gyűjteni a partnereikről vagy fogyasztóikról, és átadni az SZH-nak.

A megkeresett szervezetek:

  • MNB,
  • Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
  • Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)
  • Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)
  • Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK)
  • Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKVK)

Az utóbbi két szervezet – az ügyvédek és a könyvvizsgálók – a kötelező titoktartásra hivatkozva elutasította a megkeresést, a másik négy viszont pozitívan fogadta, és meg is kezdték az együttműködés kereteinek kialakítását a lap által megismert levelezés szerint.

Az SZH feladatait és jogosultságait szabályozó magyar törvény az orosz példákhoz hasonlóan homályos, értelmezhetetlenül lazán van megfogalmazva, így gyakorlatilag bárkit vizsgálhatnak, és más állami szervek bizalmas adatait is elkérhetik, vagy megkérhetik őket, hogy szerezzék meg a számukra.

Különlegesen érdekes az MNB-nek küldött megkeresés. Ezek alapján nem teljesen világos, hogy az SZH tudja-e, hogy pontosan mit akar vizsgálni, de az igen, hogy például az egyedi bankszámlaforgalmi adatokhoz is hozzáférést igényeltek.

Ezt úgy fogalmazták meg, hogy az SZH számára „kimutatható lehessen az egyes pénzintézetek ügyfelei számláin”, hogy milyen „utalások és átvezetések történnek”.

A banki forgalmi adatokról tudni kell, hogy bizalmasak, hiszen például a bankkártyahasználati adatok révén több dolgot lehet megtudni egy emberről és a családjáról vagy a vállalkozásáról, mintha lehallgatnánk a telefonját, ugyanis egyebek mellett ténylegesen meghozott döntéseket, helyeket és szituációkat rögzítenek.

Az RTL tegnap megkereste ezzel kapcsolatban az MNB-t. Kérdésükre annyit válaszoltak, hogy pillanatnyilag nincs együttműködési megállapodás az MNB és az SZH között. Hozzátették, hogy az MNB-nek is be kell tartania a törvényeket.

Miután még számos kérdés felmerül a válasz kapcsán, mi is elküldtük a kérdéseinket a témában a jegybanknak, ha válaszolnak, közreadjuk.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre durvábban verik át a magyarokat a neten, figyeljen oda a gyanús jelekre!