Becsapott Srí Lanka-iak Oroszország ukrajnai háborújában

Tüntetés a colombói orosz nagykövetségnél az Ukrajnában Oroszországért harcoló Srí Lanka-i katonák hazahozataláért és a hadifogságba esettek kiszabadításáért 2024. június 4-én

Amikor Srí Lanka gazdasága 2022-ben összeomlott, az emberek külföldön kerestek munkát, bárhol, ahol csak találtak – beleértve a volt katonákat, akik az orosz invázió után Ukrajnában harcoló erőkhöz csatlakoztak.

Most a veteránok – akik közül többen egy élet munkájával megtakarított pénzüket váltották jövedelmezőnek ígért, nem harctéri tevékenységre – kétségbeesetten szeretnének hazatérni.

„Amit kérünk, az az, hogy segítsenek hazahozni a férjeinket” – mondja a 49 éves Renuka Karunaratne, aki szerint a férjét egy agyafúrt ügynök csapta be, és rávette, hogy Oroszországba menjen.

A colombói parlament múlt hónapban vizsgálatot indított annak a legalább kétezer harcedzett Srí Lanka-inak a felkutatására, akiket állítólag az ukrajnai háború mindkét oldalára toboroztak, beleértve a reguláris fegyveres erőket és a zsoldoscsoportokat.

Miután hónapokkal ezelőtt megszűnt velük a kommunikáció, és olyan hírek érkeztek, hogy legkevesebb tizenhat Srí Lanka-i meghalt, és 37 megsebesült, a kétségbeesett rokonok politikusok segítségét kérik.

A kormány szerint körülbelül egy tucat Srí Lanka-i van hadifogságban Ukrajnában, mindegyiket munka ígéretével csábították el a hazájából.

A WhatsApp-csoportokban megosztott hirdetések több mint 2100 dolláros havi fizetést ígértek a nyugalmazott katonáknak. Ez a Srí Lanka-i átlagjövedelem tizenháromszorosa.

Kilátásba helyeztek oroszországi telkeket is, ahol a külföldi harcosok és családjaik letelepedhetnek.

Karunaratne azt mondja, hogy a férjével tízezer dollárt fizettek egy munkaközvetítőnek, hogy megkapja a munkát.

„Mindenünket eladtuk, amink volt, beleértve az ékszereket – mesélte múlt héten, amikor a colombói orosz nagykövetség előtt tüntetett. – A házunk egy részére is jelzálogot vettünk fel.”

Srí Lanka válsága továbbterjedhet több ázsiai országra is

Reményvesztés

A 2022 elején bekövetkezett példátlan gazdasági válság következtében Srí Lankán elfogyott az élelmiszerek, üzemanyagok és egyéb alapvető cikkek importjához szükséges deviza, és a végén az ország nem törlesztette külföldi hiteleit sem.

A 41 éves Nilmini Csandima Disszanajake azt mondja: az elszegényedés okozta nehézségek miatt a férje, aki egykor katona volt, arra kényszerült, hogy a több mint hatezer kilométerre lévő Oroszországba utazzon.

„A férjem 22 évig volt a kommandós ezred tagja – mondta Disszanajake az AFP-nek. – Nyugdíjba vonult, alkalmi munkákat végzett, de kiderült, hogy ez kevés a megélhetéshez.”

Május 1. óta nem hallott felőle – ez egy hónappal azután volt, hogy megérkezett Moszkvába, arra a munkára, amelyről azt mondták neki, hogy semmi köze a harcokhoz.

„Az utolsó telefonhívásában könyörgött, hogy hozassuk haza, mentsük meg az életét – mondja. – Minden nappal kevesebb a remény arra, hogy életben van.”

Az ukrajnai háborúban sok orosz katona halt meg, Moszkva világszerte igyekszik embereket találni a harchoz.

Srí Lanka 22 milliós lakosságához képest nagy létszámú hadsereget tart fenn a szakadár tamil tigrisek ellen több évtizeden át vívott polgárháború 2009-es befejezése óta.

Moszkva valószínűleg több ezer külföldi harcost fogadott fel, sokukat Dél-Ázsiából.

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem árulja el, hány külföldi szolgál a hadseregében, vagy hányat tart hadifogságban.

Ehhez kapcsolódóan: Indiaiak harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában

Veszélyes

A parlamentben a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese, Premita Tennakún nem mondja meg, hány állampolgáruk harcol a konfliktus mindkét oldalán.

Colombo semleges maradt az ukrajnai háborúban, de feszültséget szítottak azok a hírek, amelyek szerint az orosz hatóságok támogatták az egykori Srí Lanka-i katonák toborzását.

A rendőrség letartóztatott két nyugalmazott Srí Lanka-i tábornokot, akik illegálisan orosz zsoldoscégek toborzóügynökeként tevékenykedtek, valamint hat embert, akik állítólag a logisztikában segítettek.

Taraka Balaszurija külügyminiszter azt mondta: Srí Lanka próbálta elérni Ukrajnánál a hadifoglyok szabadon bocsátását, és delegációt küld Moszkvába.

„Ha veszélyben vannak Srí Lanka-iak, a kormány kötelessége (…) gondoskodni arról, hogy biztonságban hazakerüljenek” – tette hozzá.

A Srí Lanka-i külügyminisztérium kedden közölte: Moszkva beleegyezett abba, hogy többé nem toboroz Srí Lanka-iakat a hadseregébe.

Ali Szabri Srí Lanka-i külügyminiszter a hétfői moszkvai BRICS miniszteri találkozó margóján vetette fel a kérdést orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak – adta hírül a minisztérium. „Megállapodás született arról, hogy Srí Lankán is leállítják a toborzást” – tették hozzá.

Moszkva június 26-án küldöttséget fogad Srí Lankáról, hogy „részletesen felülvizsgálják ezeket a kérdéseket, és megtegyék a megfelelő lépéseket a helyzet megoldására” – áll a minisztérium közleményében.

Levan Dzsagarjan orosz nagykövet elmondta, hogy sok vízumot adtak ki Srí Lanka-iaknak, de kitartott amellett, hogy az érintettek nem árulták el a nagykövetségnek, miért akarnak Moszkvába menni.

„Miért csak Oroszországról beszélnek? – kérte számon a nagykövet az újságírókat múlt hónapban Colombóban. – Miért nem beszélnek Ukrajnáról?”

Ehhez kapcsolódóan: Pár ezer euróért állnak orosz katonának moldovai és nepáli férfiak

Becsapva

Védelmi tisztviselők szerint legalább 22 olyan Srí Lanka-inak sikerült dezertálnia, elmenekülnie és hazatérnie, akik csatlakoztak az orosz erőkhöz.

„Becsapták őket” – mondta Nalin Herat, a védelmi minisztérium szóvivője az AFP-nek.

A 37 éves szállodai sofőr, Anil Maduszanka az egyikük.

„Sok embernek vannak gazdasági gondjai – mondja Maduszanka, aki most Colombo melletti otthonában lábadozik hét ijesztő oroszországi hét után. – Ezért mennek Oroszországba vagy Ukrajnába.”

Ő maga azt hitte, hogy a turistákat egy oroszországi sofőrállásra cseréli, ehelyett gépkarabélyt nyomtak a kezébe, és a harctérre küldték az ukrán erők ellen.

Egy repesz mindkét lábán megsebesítette.

A kórházból Srí Lanka moszkvai nagykövetségére menekült, amely múlt hónapban elintézte a hazaszállítását. „Szerencsés vagyok, hogy megúsztam” – mondja.

Your browser doesn’t support HTML5

Oroszországban a frontra kényszerítik a külföldi rabokat

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.