Becslések szerint legkevesebb kétezer nevelőszülő hiányzik a gyermekvédelemből

A kórházban hagyott sok csecsemő pluszfeladatot jelent az intézményeknek, amelyek betegként látják el az egészséges gyerekeket is

Országszerte 280-300 újszülött töltötte élete első hónapjait kórházban, mert szülei elhagyták. A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei központi kórházban olyan sok elhagyott baba él, hogy létrehoztak egy, a csecsemőosztályt tehermentesítő babaotthont – írja a Népszava.

Tóth István, a borsodi intézmény orvosigazgató-helyettese azt mondta a lapnak: a kormányhivatal időben jelezte, ezért nem érte váratlanul vagy felkészületlenül az intézményt a szociális és gyermekvédelmi ágazat csecsemőelhelyezési problémája.

Kihelyezett csecsemőotthont állítottak fel a kórház területén, ahol jelenleg több mint negyven csecsemő ellátása zajlik. Nem betegként tartják őket nyilván, az ellátás költségeit pedig utólag elszámolja velük a kormányhivatal.

A borsodi ugyanakkor speciális helyzetnek tűnik. A lap szakemberekre hivatkozva arról ír, hogy a kórházakban hagyott sok csecsemő pluszfeladatot jelent az intézményeknek, amelyek betegként látják el az egészséges gyerekeket is, noha valójában nem egészségügyi ellátásra szorulnak.

A lap megkeresésére az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte, hogy a kórházakban hagyott gyermekek ellátását, gondozását mindenütt az adott intézmény finanszírozza, ez az összeg a gyermekvédelemért felelős hatóságokkal való elszámolás részét képezi.

Becslések szerint ma legkevesebb kétezer nevelőszülő hiányzik a gyermekvédelemből, amely a szakemberhiány miatt képtelen az elhagyott csecsemők számára nevelőszülőt biztosítani.

Ehhez kapcsolódóan: Sok csecsemő hónapokra a kórházban ragad a bezárt gyermekotthonok és a kevés nevelőszülő miatt