Bejelentették: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot egyes adósoknál

(Képünk illusztráció)

Bár a napi koronavírus-esetszámok magasabbak, mint bármikor, a magyar kormány egyelőre nem tervez a tavaszihoz hasonló lezárásokat. Meghosszabbítják viszont a hitelmoratóriumot, kötelező lesz a maszkviselés a közösségi helyeken és visszatérnek az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatói.

Orbán Viktor szombaton, Facebook-videóban jelentette be, hogy meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt kihirdetett hiteltörlesztési moratóriumot a veszélyeztetett adósok számára. A gyereket nevelő háztartások, a nyugdíjasok a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak és a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások hat hónapig szüneteltethetik a hiteltörlesztést. Nekik nem kell tenniük semmit, ha szeretnék továbbra is szüneteltetni a törlesztésüket, és ha újra fizetnének, hogy hamarabb lejárjon a tartozásuk, azt jelezniük kell a bankok felé (kivéve a vállalkozásokat, nekik a hosszabbítási igényüket kell bejelenteni a bankoknak.

A bejelentés szerint a kormány arról is dönteni fog, hogy a járvány előtt felvett lakossági és vállalkozói hitelek esetében fél évre felmondási tilalmat rendelnek el.

Tavaszhoz képest enyhébb korlátozások jönnek

Mint korábbi cikkünkben összefoglaltuk, a márciusi moratórium tavaszi kihirdetése után az adósok mintegy fele, 1,6 millió ember és 60 ezer vállalkozás élt a lehetőséggel, és felfüggesztette hitele törlesztését. Így összesen mintegy 2000 milliárd forintnyi törlesztő részletet tartottak vissza. A többségüknek az MNB becslése szerint nem okozna gondot a törlesztés újraindítása, az adósok 10-15 százalékának, azaz 160-240 ezer embernek viszont létszükséglet a moratórium fenntartása, mert annak végével fizetési nehézségekkel szembesülnének. Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy a magyar bankok képesek és hajlandóak is a moratórium meghosszabbítására, vagy arra, hogy más módon, például átütemezéssel segítsék az adósokat.

A moratóriumon kívül csak kevés, a tavaszihoz hasonló intézkedés tér vissza a COVID-járvány második hulláma miatt. Az Országgyűlés júniusban döntött úgy, hogy megszünteti a járványügyi veszélyhelyzetet. Eddig a hivatalos döntésig a legtöbb korlátozó intézkedést (kijárási tilalom, éttermek, üzletek, szállodák lezárása) már feloldották, ahogy a járvány első hulláma elhalt, bár később új tilalmakat is elrendeltek. Augusztus végén azonban tagadhatatlanul megérkezett a második hullám, ami az esetszámok alapján jóval súlyosabb, mint a tavaszi járvány.

Visszatérnek az operatív sajtótájékoztatók

A kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal szerint szombaton 11 863-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma. A napi esetszám-növekedés magasabb, mint bármikor, az elmúlt héten naponta 5-900 új esetet diagnosztizáltak (tavasszal a legnagyobb napi növekedés 200 volt – a pandemia.hu esetszám-grafikonjából jól látszik a járvány erősödése a második hullám során).

A halálozások száma viszont tavaszhoz képest nem emelkedett, ennek fő oka, hogy a vírus a második hullámban eddig inkább a fiatalok körében terjedt, akiknek nagy része tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen. Ez nem jelenti persze azt, hogy ne lennének súlyos megbetegedések. A héten középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket fogadó Szent János Kórház arról tájékoztatta az Indexet, hogy túlterheltséggel küszködnek a koronavírusos betegek számának jelentős mértékű növekedése, valamint a szakemberhiány miatt, ezért orvosok átirányítását kérték a minisztériumtól. Csütörtökön a Népszava azt írta, két kórházban is betelt a lélegeztetőgép-kapacitás (szintén a szakemberhiány miatt), bár ezt később az EMMI közleményben cáfolta.

Orbán Viktor a múlt héten azt mondta, nincs szükség az új veszélyhelyzet kihirdetésére. Ezt főleg azzal indokolta, hogy a nemzeti konzultáción adott válaszok alapján elsősorban a munkanélküliségtől és a tanítás leállásától félnek az emberek, ezért szerinte nem indokolt az ország újbóli leállítása. A nyár végén bevezetett utazási tilalmak mellett azóta enyhébb korlátozásokat hirdettek ki:

  • 2020. október 1-től csak testhőmérséklet mérés után lehet bemenni az iskolákba, diákoknak és tanároknak egyaránt.
  • a szórakozóhelyeket pedig legkésőbb este 23 órakor be kell zárni.
  • érvényben marad a teljes körű látogatási tilalom a kórházakban és az idős otthonokban.
  • a tömegközlekedési eszközök mellett színházakban, mozikban, ügyfélfogadási irodákban és egészségügyi és szociális intézményekben is kötelező a maszkviselés.
  • a koronavírus tesztek árát hatóságilag szabályozzák, amelynek ára maximum 19 500 Ft lehet.