"Hogyan kínozhattak volna még meg?"

Your browser doesn’t support HTML5

Egy afgán katona vallomása, két terrorizmussal vádolt székelyföldi férfi igazságkeresése és a kínai egyke-politika hosszú távú hatásai: ezen a héten is megmutatjuk, melyek voltak a legnépszerűbb multimédiás tartalmaink a Szabad Európán.

Egy afgán katona a Szabad Európa kamerái előtt vallott a tálibok kegyetlenkedéseiről. Pénzbírsággal, kényszerabortusszal és sterilizációval tartatták be Kínában, hogy az egyke-politikának megfelelően csak egyetlen gyermek szülessen egy családban. Podcast-interjúban Dr. Sándor Zsuzsa nyugalmazott bírónő arról beszélt, szerinte Polt Péter bűncselekményeket követ el. A hét legnépszerűbb videóiból, podcastjából, képgalériájából és infografikájából válogattunk.

Kínában a közelmúltban engedélyezték a családoknak, hogy három gyermeket vállaljanak. Több mint 35 évig azonban mindössze egy gyermekük lehetett. Videónkban annak igyekeztünk utánajárni, miért döntött a Kínai Kommunista Párt a változtatás mellett, és milyen hatása volt az egyke-politikának a kínai társadalomra.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyke-politika: miért vállalhatnak ismét több gyermeket a kínaiak?

Dr. Sándor Zsuzsa 2012-ben tanácsvezető bíró volt a Fővárosi Bíróságon, de a Fidesz-kormány több mint kétszáz másik társával együtt kényszernyugdíjazta. A Szabad Európa podcast-sorozatában, a Szelfiben többek között arról beszélt, hogy szerinte Polt Péter legfőbb ügyész bűncselekményeket követ el, mert folyamatosan szemet huny nyilvánvaló bűntettek felett.

Your browser doesn’t support HTML5

Dr. Sándor Zsuzsa: "az igazságszolgáltatás feletti totális kontrollra törekszik a kormány"

Interjút adott nekünk Beke István és Szőcs Zoltán, az a két székelyföldi férfi, akiket terrorizmus vádjával ítéltek öt év börtönre 2018-ban Romániában. A vád szerint egy katonai parádén készültek robbantásra, de csak petárdát találtak náluk. Júliusban feltételesen szabadlábra kerültek, és most a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától várnak elégtételt.

Your browser doesn’t support HTML5

Nem volt terrorista kiképzőbázis a székelyföldi airsoft pálya

Egy volt afgán kommandós a Szabad Európának arról beszélt, milyen kegyetlenségeket követnek el a tálibok. A férfi ugyanis hónapokra a fogságukba esett azután, hogy a tálibok lelőtték a helikopterét. Most, öt évvel később, a NATO-csapatok kivonulásával, a militáns csoport egyre erőteljesebben nyomul előre Afganisztánban. Figyelem, felkavaró tartalom!

Your browser doesn’t support HTML5

“Megkínoztak a tálibok”: egy afgán katona története

A héten megemlékeztünk arról is, hogy egy évvel ezelőtt robbant ki a tüntetéssorozat Belaruszban, a sokak által vitatott elnökválasztási eredmény, azaz Lukasenka győzelmének kihirdetése után. Azóta tízezreket tartóztattak le. Most megszólalt egyikük édesanyja, aki továbbra is bizakodó, és változásokat remél.

Your browser doesn’t support HTML5

“Győztünk, csak még nem ünnepelhetünk” – mondja egy belarusz politikai fogoly édesanyja

Azt is megmutattuk, hol tiltott a gyerekek testi fenyítése. Magyarországon például 2005-től kezdve zéró tolerancia van érvényben a gyermekekkel szembeni erőszak minden formájával szemben. Más kérdés, hogy ezt mennyien tartják be.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Képgalériánkban mutattuk meg, milyen pokoli a helyzet Görögországban, ahol csaknem hatvan helyen pusztított tűzvész. Evia szigetén 200 ezer hektáron égett le a növényzet, és a tűz egész falvakat tett a földdel egyenlővé.

Apokaliptikus képek a lángokban álló Görögországból