Belebukott a sztárúszókat nevelő Turi György a bántalmazási botrányba

Cseh László beszélt először arról, hogy Turi György nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott

Turi György lemondott a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint edzőbizottsági elnöki posztjáról. A Kőbánya SC úszóedzője Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének küldött levelében döntését azzal indokolta, hogy már nemcsak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a MÚSZ és a klub megítéléséről.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt az úszóknál kirobbant bántalmazási botrányról, amelyet a visszavonult világklasszis úszó, Cseh László indított el a 24.hu portálnak adott interjúban. A négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok arról beszélt, hogy Turi György nyíltan meg akarta törni a fiatal versenyzőket, és ehhez fizikai és lelki terrort alkalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Kivizsgálja a szövetség a Turi György úszóedző elleni vádakat

Később az edző több más tanítványa, mások mellett Kiss Noémi, Szepesi Nikolett, Kozma Dominik is hasonló abúzusról számolt be. Dara Eszter szexuális zaklatással is megvádolta a férfit.

Végül a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy vizsgálatot indít Turi György úszóedző ellen, aki a szövetség szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke is, de ezeket a tisztségeit a vizsgálat idejére önként felfüggesztette.

Most azonban az edző az MTI-hez is eljuttatott levele szerint minden úszószövetségi posztjáról lemond, mert a személyét érintő helyzet az elmúlt két hónapban tarthatatlanná vált. A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött. Az edző akkor még csak felfüggesztette úszószövetségi posztjait, de most lemondott róluk.

Ehhez kapcsolódóan: Tovább dagad az úszóbotrány – „Csak egyszer ütnék, de minden benne lenne”

Wladár: A magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának

Erre a bejelentésre reagálva Wladár Sándor, a szövetség elnöke közölte: elfogadja Turi György lemondását, mert a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Hozzátette, noha kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben,

"...az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából."

Wladár jelezte, hogy az ügyet ettől függetlenül kivizsgálják, semmit sem akarnak a szőnyeg alá söpörni.

Ehhez kapcsolódóan: Úszóbotrány: Gyárfáshoz nem érkeztek panaszok Turi Györgyről