Belehalni a várakozásba; Bicske után fél évvel; lábbal tiport jogállamiság

Az egri Markhot Ferenc kórház hospice-osztálya 2019. szeptember 27-én (képünk illusztráció)

A várakozásba akár bele is lehet halni – a MOK főtitkára a szakrendelői várólistákról. Bicske után fél évvel: „Látszatintézkedés zsarolással fűszerezve” – elege lett a gyermekvédelemnek. Halmai Gábor: A Magyar Péterrel kapcsolatos csodavárás jelzi, hogy tehetetlenek vagyunk. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

A várakozásba akár bele is lehet halni – a MOK főtitkára a szakrendelői várólistákról

Létszámhiány, forráshiány, de a magánszolgáltatók és a megemelt fizetések is bezavarnak – Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint ezek együtt okozzák, hogy egyes szakrendelőkben akár fél évnél is többet kell várni egy időpontra. A Szabad Európának nyilatkozva azt mondta: csak a tűzoltást látják, stratégiai terveket és ezermilliárdos forrást nem, pedig arra lenne szükség.

Bicske után fél évvel: „Látszatintézkedés zsarolással fűszerezve” – elege lett a gyermekvédelemnek

Úgy tűnik, elege lett a gyermekvédelemben dolgozóknak abból, hogy a kormány a bicskei balhé után beígért reform helyett rájuk húzta a vizes lepedőt egy titkosszolgálati átvilágításnak is beillő adatlappal. Ennek ellenére tömeges ellenállás egyelőre nem látszik. Szépen csendben épül le a már korábban is krónikus munkaerőhiánnyal, recsegve-ropogva működő rendszer.

Halmai Gábor: A Magyar Péterrel kapcsolatos csodavárás jelzi, hogy tehetetlenek vagyunk

Halmai Gábor alkotmányjogász szerint az Orbán Viktor moszkvai látogatása után hozott európai uniós intézkedések politikai csipkedések, kellemetlenek, viszont jogi értelemben értelmezhetetlenek. Orbán csalással politizál. A Szuverenitásvédelmi Hivatal minden tevékenysége alkotmányellenes.

Az élmezőnyben volt EU-s szinten az OLAF által észlelt problémás magyar ügyek értéke

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavaly a harmadik legtöbb vizsgálatot indította Magyarországgal kapcsolatban, ami előrelépés az egy évvel korábbihoz képest – igaz, tavaly nem is nagyon jöttek EU-s támogatások a jogállamisági vita miatt. Hazánk 2019 és 2023 között összesítve azonban a legszűkebb élmezőnyben szerepelt az OLAF által észlelt szabálytalanságok értékét nézve.

Nem látja indokoltnak a magyar költségvetési hiányt az Európai Bizottság

Ha talált volna kivételes, szokatlan eseményt, az Európai Bizottság eltekinthetett volna a deficiteljárás megindításától, de értékelésükben sem külső válság, sem belső indok nem magyarázza a megengedett érték több mint dupláját. A magyar a második legmagasabb államháztartásihiány-szám az EU-ban.

„Esetleg hátrány éri őket, ha véleményt nyilvánítanak” – Boros Katalin, a Magyar Bírói Egyesület elnöke

A kormány a többi hatalmi ághoz képest mostohán kezeli a bírókat és a bírósági alkalmazottakat; lejárató kampányok bírókkal szemben; és milyen a „konstruktív párbeszéd” a kormánnyal – néhány téma a XX. század elején létrejött, majd 1990-ben újjáalakult bírói érdekvédelmi szervezet elnökének interjújából.

Polyák Gábor: Bizonyosan összefügg az RTL–4iG-megállapodás és az rtl.hu átalakítása

Az RTL olyat lépett, amire senki sem számított: a kormányközeli 4iG-vel kötött megállapodást, olyan céggel, amely épp az ellenkezőjét képviseli, mint amit a csatorna – mondta a Szabad Európának Polyák Gábor jogász, médiakutató. Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék, valamint a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint adta volna magát az RTL és a szintén német Telekom összefogása, a csatorna azonban engedményt tett – vélhetően gazdasági előnyök reményében.

Új tulajdonos érkezett a Honvéd FC-hez, a magyar foci egyik különös szereplője tért vissza

A milliárdos Leisztinger Tamás vette át Honvéd FC-t a Szijjártó Péter köréhez sorolt Bozó Zoltán – Mendelényi Dániel duótól. Bozóék ötéves tevékenységük alatt jelentősen megnövekedett költségvetés mellett története egyik legsötétebb korszakába vezették a 115 éves focicsapatot. Leisztinger korábban már volt tulajdonos a diósgyőri focicsapatnál, igaz, nem biztos, hogy saját akaratából.

Nézze meg, milyen az ivóvíz a környékén!

Jelenleg sok sebből vérzik Magyarországon a víziközmű-szolgáltatás, azonban a legfőbb problémát egy politikai termék okozza. Arra számíthatunk, hogy sok helyen egyre nehezebben fog rendelkezésre állni az ivóvíz, amelynek minőségét évente ellenőrzi az állam. Cikkünkben többek között a magyar települési szintű adatokat ábrázoltuk járásonként.

Magyarország több mint kétezer embercsempészt engedett szabadon egy év alatt

Az elfogott külföldi embercsempészek mintegy kilencven százalékát engedte szabadon a kormány egy év alatt, összesen 2290 elítéltet. A Belügyminisztérium szerint a bűnözők elengedése hatékony, mivel így kevésbé zsúfoltak a magyar börtönök, és az állam sok pénzt spórol meg.

Az SZH bárkinek a bankszámlaforgalmát elkérné az MNB-től, a jegybank egyelőre nem egyezett meg velük

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a Magyar Nemzeti Bank segítségével rá szeretne látni magánszemélyek vagy szervezetek bankszámlaforgalmi adataira. Az MNB egyelőre kitérő választ adott, és csupán annyit reagált, hogy jelenleg nincsen megállapodás ez ügyben a két szervezet között. A banki forgalmi adatok lényegében mindent elárulnak egy átlagos ember életéről, így eddig nagyon bizalmasan kellett kezelni őket.

A Kommentár balatoni szomszédainak már elegük van a zajos bulikból, de a szervezet újabb állami milliárdokból építkezhet tovább

Hajnalig tartó, őrjöngésig fajuló bulikra és a környéket túlterhelő építési munkálatokra panaszkodik a Kommentár balatonszepezdi képzési központjának több szomszédja is. A kormányközeli ideológiai műhelyként ismert alapítvány adófizetői forintokból építkezik évek óta a tóparti pihenőövezetben. Az elmúlt öt évben összesen 28,4 milliárd forintos támogatást kapott a szervezet a balatonszepezdi ingatlankomplexumra, budapesti központjára és működésére.

Hiába van 15,3 milliárdból épült stadion Szombathelyen, megint a nulláról kezdi a Haladás, a város nagy múltú futballcsapata

2017-ben adták át a 15,3 milliárd forintba kerülő szombathelyi futballstadiont, ennek ellenére a városnak több mint száz év után, 2024 júliusa óta nincs sem NB I-es, sem NB II-es focicsapata. Nemrég írtunk arról, hogy a focicsapatot működtető kft. közel hatszázmillió forinttal maradt adós. A cég többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc lányának volt férje, Homlok Zsolt.

Bemutatjuk a hat Vas megyei kastélyt, amelyeket ingyen adnának magánkézbe Lázár Jánosék

Országszerte összesen 48 kastélyt adhatnak át ingyen piaci szereplőknek és magánszemélyeknek, akik vállalják, hogy „jó gazdaként” megakadályozzák az épületek állagának további romlását és megtartják a közfunkcióikat. Az új tulajdonosok a miniszter engedélyével akár meg is változtathatják az épület homlokzatát, alapozását és tartószerkezetét, sőt akár bontási munkálatokat is végezhetnek. A 48-ból hat Vas megyében található. A Nyugat.hu ezeket az épületeket mutatta be az olvasóknak.

Elemzés: Bosszút állhatnak-e az ukránok Kurszkban az oroszokon Zaporizzsjáért?

Már jóval lőtávon belülre értek a múlt héten Oroszországba betörő ukrán alakulatok a kurszki nukleáris telephez, ahol a működő reaktorpár mellett egy épülő atomerőmű technológiai és műszaki értelemben vett sűrű területe is sorsa beteljesedését várja. A Roszatom riasztotta már a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, de valószínűbb, hogy nem a Bécsből küldött intelmek fogják megállítani az offenzívát.

Timothy Snyder történész: „Oroszország legyőzése a legjobb dolog, amit Oroszországért tehetünk”

A Yale Egyetem történészprofesszora, többek között a Véres övezet és A szabadság felszámolása című könyv szerzője a Szabad Európának adott interjújában az ukrajnai háború lezárásának lehetséges forgatókönyveiről, a jelenlegi mozgósításról, illetve arról beszélt, hogy miként nézhetne ki az orosz birodalom összeomlása.

Vlagyimir Putyin 25 éves hatalmának halálos fordulópontjai

Borisz Jelcin orosz elnök 1999. augusztus 9-én a 47 éves volt KGB-tisztet, Vlagyimir Putyint nevezte meg utódjának, aki immár 25 éve irányítja Oroszországot, ötödik elnöki ciklusát töltve. A Szabad Európa összegyűjtötte azon halálos fordulópontokat, amelyek Oroszország sorsát alakították Putyin vezetése alatt.