Beparancsolják a kormánytisztviselőket a Digitális Állampolgárság Programba, megszűnhet az Ügyfélkapu

Balról: Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget-, és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterek (képünk illusztráció)

Egy lapunkhoz eljutott belső utasítás szerint egy kormányzati szerv minden alkalmazottjának le kell töltenie október 15-ig a telefonjára a Digitális Állampolgárság alkalmazását. Úgy tudjuk, ez a helyzet máshol, például a minisztériumokban is. Egy másik dokumentumban arról írnak, hogy hamarosan már csak ezzel az alkalmazással lehet majd elektronikus ügyeket intézni, amiből az Ügyfélkapu teljes megszüntetésének szándéka következik a kormány részéről.

„Felhívás a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilalkalmazás ingyenes letöltésére” – kezdődik a Szabad Európa birtokába jutott belső utasítás, amelyet egy nagy kormányzati szerv dolgozóinak küldtek ki néhány nappal ezelőtt. Az utasítás szerint az érintetteknek a DÁP letöltése után, legkésőbb október 15-ig eSzemélyit is csináltatniuk kell, és regisztrálniuk a kormányzati elektronikus rendszerbe.

Az utasítás a digitális állampolgárságról szóló törvényre hivatkozik, amelyet még tavaly fogadott el az Országgyűlés. Ez kimondja, hogy a kormánytisztviselőknek már csak elektronikus formában kézbesíthető dokumentumok (ez lehet akár az illető fizetési jegyzéke vagy bármilyen utasítás, igazolás stb.) fogadására alkalmas tárhellyel kell rendelkezniük. Jelenleg erre alkalmas az Ügyfélkapu, amely természetesen nem csak kormánytisztviselőknek, de minden magyar felnőtt állampolgárnak lehetővé teszi a széles körű elektronikus ügyintézést.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Azt írták, „nincs központi utasítás” arra, hogy a kormánytisztviselőknek le kell tölteniük a DÁP-ot a telefonjaikra. (Ezt mi sem állítottuk. Cikkünkben azt írtuk, hogy az egyes szervezeti egységek, minisztériumok saját hatáskörben intézkednek.) Arról, hogy az Ügyfélkapu 2025. januári megszűnését követően az Ügyfélkapu+ is megszűnik-e valamikor, nem írtak semmit.

Jó, hát akkor így fogunk élni

Igaz, ez 2025 január 16-tól megszűnik, mivel nem felel meg a modern adatvédelmi követelményeknek. Létezik ezért az Ügyfélkapu+ is, ami már igen: ennek használatához már két azonosítás szükséges, vagyis nem elég egy jelszó, szükség van egy okostelefonra is, amire le kell tölteni egy programot, amivel használat előtt hitelesíthetjük, hogy valóban mi akarom a saját elektronikus tárhelyünkre belépni .

Jelenleg az Ügyfélkapuval, 2025 január 16-tól az Ügyfélkapu+ elvileg minden kormánytisztviselő meg tud felelni a törvényi előírásoknak. Emiatt nem világos, hogy – mint azt a birtokunkba jutott utasítás mutatja – a kormányban miért ragaszkodnak a DÁP-hoz. Különösen érdekes megvilágításba helyezi az előírt kötelező DÁP-letöltést egy másik, szintén birtokunkba jutott belső levél, amiben értelmezést is fűznek az elrendelt intézkedéshez.

Ehhez kapcsolódóan: Rogán Antal beköltözne a mobilunkba : digitális Kánaán vagy online rémálom?

Ebben egyrészt kijelentik, hogy az Ügyfélkapuval jelenleg minden kormánytisztviselő teljesíti a törvényi kötelezettségeket, hogy rendelkezzen elektronikus tárhellyel. Majd arra hívják fel a figyelmet, hogy ezt a tárhelyet „hamarosan csak a DÁP-on keresztül fogja tudni elérni” minden érintett, és aki nem rendelkezik ilyennel, már nem felel meg a törvénynek. Ez viszont arra utal, hogy „hamarosan” nem csak az Ügyfélkapu válik elérhetetlenné, de az Ügyfélkapu+ is megszűnik. Erről még sosem beszélt senki a kormány részéről.

A DÁP hivatalosan szeptember 1-én indult el, és a kormány milliárdos nagyságrendben költ a népszerűsítésére különféle hirdetési felületeken. Az applikáció – az ígéretek szerint – alkalmas lesz az összes igazolványunk tárolására, ezen keresztül zajlik majd az állammal való kapcsolattartás és ügyintézés, elérhető lesz minden egyéb dokumentum, lesz hozzá elektronikus aláírás, és a különböző befizetéseket is el lehet majd intézni az állami mobilappon keresztül .

Mindenre is jó lehet majd

Ennek megfelelően igazolhatjuk magunkat a telefonunkkal, az applikáció szól majd, ha lejár egy igazolványunk, ha közeleg egy ügyintézés határideje, és a lakcímváltozás is elég lesz egyszer bejelenteni, minden hivatal értesül róla.

Mivel piaci rendszer szereplők is csatlakozhatnak ahez, hitelkérelmet és egyéb szerződéskötést is lehet majd egyszerűen és online intézni. Mindezek a szolgáltatások a következő két évben válhatnak elérhetővé mindenki számára. A kormány nem győzi elmondani , hogy mindez az állampolgárok kényelme érdekében történik, és a Digitális Állampolgárság Programban való részvétel önkéntes lesz. Több kormánytag demonstratíve a nyilvánosság előtt töltötte le telefonjára az alkalmazást, így tett Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki videóban örökítette meg az aktust.

Korábbi cikkünkben azonban részletesen bemutattuk , milyen súlyos adatvédelmi kockázatok merülnek fel a DÁP-pal kapcsolatban – ami egyébként Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájához tartozik. A még Sólyom László vezette Alkotmánybíróság egyik legnagyobb horderejű döntése volt, hogy kimondta: senkinek nem lehet olyan azonosítója, ami az összes állami adatbázisban szerepel. Csakhogy a Fidesz alkotmányát módosították a DÁP bevezetése érdekében, hogy a magyar állammal kapcsolatos ügyek digitális intézése elsőbbséget élvezzen a fenti tiltáshoz képest.

Ehhez kapcsolódóan: digitális Állampolgárság: Péterfalvi utólag módosította a nyilatkozatát , miután Rogánék kifogásolták

„Az Alkotmánybíróság akkor azt mondta, hogy egy ilyen azonosító könnyen összekapcsolhatóvá teszi a különböző adatbázisokat, ami alapján személyiségprofilt lehet beállítani bárkiről: vagyis ismeretlenek ismeretlen szempontok alapján és a tudtunkon kívül – adott esetben hamis – következtetéseket vonhatnak le az összekapcsolt adatokból. Innentől pedig nagyon nehéz követni, mi történik az adatainkkal. Ezért kellett különválasztani a nagy állami adatbázisokat, és például külön tajszám és adóazonosító jel – mondta a februárban a Szabad Európának Remport Ádám, a TASZ magánszféraprogramjának szakértője. A jogász arra is felhívja a figyelmet, hogy Sólyom ezt egy olyan korszakban tartotta fontosnak, amikor a nyilvántartások több papíralapúak voltak, és szó sem volt internetről. Digitálisan viszont sokkal könnyebb a különböző adatbázisok összekapcsolása, ami még jobban megnöveli a veszélyt.

Ez az új jogszabály megteremti a lehetőséget a visszaélésekre. Ahol ez a lehetőség megvan, ott előbb-utóbb valószínűleg élni is fognak vele” – mondta az adatvédelmi szakértő.

A cél: év végéig 400 ezer letöltés

Nincs kizárva, hogy a DÁP-on tárolt adatainkhoz piaci szereplők (bankok, biztosítók többek között) is hozzáférhetnek, így viszont az is előfordulhat, hogy egy életbiztosítás megkötése előtt akár egészségügyi adatok alapján profilozhatnak minket.

A kormány a DÁP-pal kapcsolatos adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban még sosem nyilatkozott, csak az alkalmazás előnyeit (hogy egyszerűbbé válik az ügyintézés) hangsúlyozta eddig. Legutóbb, október 3-án, Vitályos Eszter kormányszóvivő beszélt az alkalmazásról. Mint az MTI akkori tudósítása szerint elmondta, eddig már 176 ezer letöltés az alkalmazásnak, az év végére szeretnék elérni a 400 ezret. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a Békés megyei Geszten tartott kihelyezett kormányülésen a kormánytagoknak van lehetősége arra – a kormányablak munkatársai segítségével – hogy helyben regisztráljanak az alkalmazásba.

Kerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, ha válaszol, közölni fogjuk.