Irány Moszkva, Minszk, a csillagos ég vagy Brüsszel?

A héten véget ért egy korszak. Sokak szerint meggyengíthette Putyin rezsimjét Prigozsinék akciója, akik végül Moszkva helyett inkább Minszk felé vették az irányt. Közben itthon Varga Judit igazságügyi miniszter jelentette be távozását a posztról, ezután Brüsszelben szeretné képviselni a magyar emberek érdekeit. Ami változatlan, az az, ahogy a pedagógushiányt kezeli/nem kezeli a kormány, de sebaj, mert legalább magyart küld az űrbe. A hét legnézettebb videóiból, podcastjaiból és közösségimédia-posztjaiból válogattunk.

Ismét küld űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra Magyarország, várhatóan alig másfél év múlva. Szakértők szerint a HUNOR programra elköltött pénz akár még meg is térülhet Magyarországnak. Ehhez több tényezőnek kell teljesülnie – ezen a héten ezt magyaráztuk el egyszerűen.

Your browser doesn’t support HTML5

Egyszerűen: Hogy térülhet meg a magyar űrhajósprogram?

„Véget ért az általunk ismert Putyin-rezsim, valami új kezdődik Oroszországban.” Egynapos akciója után sztárként vonult vissza a Wagner-csapat. A Szabad Európa tudósítói Voronyezsben és Rosztov-na-Donuban élőben követték a Wagner-zsoldoscsoport június 24-i fegyveres akcióját. Az orosz vezetést megrázó katonai puccsban konvojt indítottak Moszkva felé, mielőtt a lázadók vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy „a vérontás elkerülése érdekében” visszahívja a zsoldoscsapatot.

De ki is Prigozsin? Akárcsak Putyin, ő is szentpétervári illetőségű. Útja a börtöntől a vendéglátáson át vezetett a trollfarmokig és a hírhedt zsoldoshadsereg, a Wagner vezetéséig. A Kremlnek jól jött a Wagner, hiszen alkalmazásuk lehetővé teszi a brutális vagy politikailag érzékeny katonai műveletek tagadását. Nézze meg korábbi videónkat a Wagner vezetőjéről!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint azonban nem volt túl nagy jelentősége Prigozsinék vasárnapi akciójának. A magyar kormányfő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem háborús bűnös – ez is kiderült a Bildnek adott interjújából:

Közben azt is hírül adtuk, hogy bár itthon visszaállt a kormányzati kampány a választásoknál már egyszer bevált Mi = béke, ők = háború üzenetű fenyegetésre, más vélemények is megjelennek:

A hét egyik bombahíre volt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter távozik posztjáról. A Szabad Európában már május végén arról beszéltünk Elemző című podcastunkban, hogy az igazságügy-miniszter körül fogy a levegő, és nagyon valószínűtlen, hogy le tudná rázni magáról a Schadl–Völner-ügyet. Ez arra utalhat, hogy megrendült a kormánypárton belüli bizalom benne:

Your browser doesn’t support HTML5

Elemző: Visszafelé sülhet el a fővárosi csőd emlegetése

Persze az ellenzéki reakciókra sem kellett sokat várni:

A héten indult új podcastsorozatunk, a Címlap, amelyben Lampé Ágnes az elmúlt napok híreinek hátteréről, összefüggéseiről és szereplőiről beszélget vendégeivel minden hétfő reggel. Az első epizódban Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter látogatott el hozzánk:

Szelfi című podcastsorozatunkban pedig Muhi András filmproducer volt vendégünk, aki több mint 250 film elkészítésében vett részt, legutóbb a Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült Larryben, és ő vezette a híres Inforg stúdiót is. Kultúrpolitikáról, a filmesek lehetőségeiről és arról kérdeztük, hogy felvenné-e a telefont, ha Káel Csaba keresné egy munkával: