Betiltják a túl nőiesnek tartott férfiakat a kínai médiában

Hszi Csin-ping kínai elnök Prokópisz Pavlópulosz görög elnök fogadásán Pekingben

Mostantól nem szerepelhetnek túl nőiesnek talált férfiak a kínai televízióban, mert a kínai kormány szerint ez ellenkezik a „forradalmi kultúrával”. Hasonló érvekkel korlátozzák az online játékokhoz való hozzáférést és a hírességek rajongói klubjait is, de a döntések hátterében valószínűleg a vállalatok gazdasági befolyásának letörése a szándék.

Hszi Csin-ping elnök csütörtökön arra szólította fel a műsorszolgáltatókat, hogy népszerűsítsék a „forradalmi kultúrát”, kiterjesztve ezzel az üzleti és társadalmi ellenőrzés szigorítását és a hivatalos erkölcs érvényesítését célzó kampányt. Nem sokkal később az Országos Rádió- és Televízióigazgatóság azt üzente a műsorszolgáltatóknak, hogy „véget kell vetniük a lányos férfiak és más abnormális esztétikumok” szerepeltetésének (a szervezet a niang pao sértő szlengkifejezést használta, amely nagyjából puhánynak, férfiatlannak tartott férfit jelent).

Ehhez kapcsolódóan: Ellenzéki képviselőt váltott le Hongkongban a „hazafibizottság”

A videojátékokat is korlátozzák

A mostani diktátum újabb lépése az ifjúsági kultúra letörésére tett kísérletnek. Tükrözi a hivatalos aggodalmakat, hogy a kínai popsztárok, illetve a dél-koreai és japán hírességek példája „rossz hatással” van a fiatalokra. Az igazgatóság azt is írta, a tévékben csökkenteni kell a „vulgáris internetes hírességek” népszerűsítését, ehelyett a „a kínai hagyományos kultúrát, a forradalmi kultúrát és a fejlett szocialista kultúrát” kell népszerűsíteni.

Néhány napja az állampárt az internetes szolgáltatóknak előírta azt is, hogy heti három órára korlátozzák a 18 éven aluliak hozzáférését az online játékokhoz. Emellett a játékfejlesztők új termékeiket csak előzetes cenzúra után jelentethetik meg.

Kitörölték a filmtörténetből a színésznőt

Monopóliumellenes, adatbiztonsági és egyéb végrehajtási intézkedéseket indítottak olyan vállalatok ellen, mint a Tencent Holding játék- és közösségimédia-szolgáltató és az Alibaba Group e-kereskedelmi óriás, amelyek a kormánypárt szerint túl nagyok és függetlenek.

Ehhez kapcsolódóan: Peking fokozni akarja Tibet kulturális asszimilációját

Az „erkölcstelennek” és „közrendet sértőnek” vélt hírességek elleni kampánynak már van is egy áldozata, Zsao Vej, az egyik legnépszerűbb kínai színésznő, akinek filmjei a héten nyom nélkül eltűntek a streamingplatformokról, nevét a tévéműsorok stáblistáiból is eltávolították.

A cégek közül az intézkedések eddig olyan óriásvállalatokat sújtottak, mint az Alibaba Group és a Tencent Holding. A vállalatokat az állampárt korábban is túl nagynak és függetlennek tartotta, és most a fiatalok erkölcsének védelmére hivatkozva monopóliumellenes, adatbiztonsági és egyéb intézkedések célpontjai lettek.