Biden 425 millió dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök (jobbra) Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a Fehér Ház ovális irodájában 2023 szeptemberében

Biden amerikai elnök 425 millió dollár értékű biztonsági segítségnyújtási csomagot jelentett be Ukrajnának, és arról biztosította Zelenszkij elnököt, hogy hivatali ideje hátralévő részében ugrásszerűen megnöveli az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatást – közölte a Fehér Ház október 16-án.

A csomag további légvédelmi képességeket, levegő-föld lőszereket, páncélozott járműveket és kritikus hadianyagokat tartalmaz Ukrajna égető szükségleteinek kielégítésére – áll a Fehér Ház közleményében, amely szerint Biden telefonon beszélt Zelenszkijjel a Moszkva teljes körű inváziója ellen harcoló országnak nyújtott újabb amerikai segélyekről. „Az elkövetkező hónapokban az Egyesült Államok egy sor további képességgel látja el Ukrajnát, köztük több száz légvédelmi elfogó eszközzel, több tucat taktikai légvédelmi rendszerrel, további tüzérségi rendszerekkel, jelentős mennyiségű lőszerrel, több száz páncélozott szállítóeszközzel és gyalogsági harcjárművekkel, valamint több ezer további páncélozott járművel, amelyek mind hozzájárulnak az ukrán fegyveres erők felfegyverzéséhez” – írják.

A telefonbeszélgetés során Zelenszkij ismertette Bidennel Oroszország legyőzésére irányuló terve legújabb részleteit, és a két vezető „feladatul adta a csapatának, hogy folytassanak további konzultációkat a következő lépésekről” – áll a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök bemutatja a NATO-meghívást is tartalmazó győzelmi tervét

Biden erősíteni kívánja Ukrajna amerikai katonai támogatását a november 5-i választások előtt, amelyek januárban visszajuttathatják Donald Trump elnököt a Fehér Házba. Trump jelezte, hogy a háború gyors tárgyalásos lezárására törekszik, és hogy a kongresszusban számos republikánus, köztük Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor is ellenezte, hogy több katonai segélyt küldjenek Ukrajnának.

Biden és Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje bírálta Trumpot, amiért azt mondta, hogy gyorsan véget tud vetni a háborúnak. Szerintük ez csak lehetővé Moszkvának, hogy megtartsa Ukrajna már elfoglalt részeit, és további hódításokra törekedjen.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden és Zelenszkij kötelezettséget vállalt arra, hogy Ukrajna nemzetközi partnereivel együtt lendületet ad a biztonsági segítségnyújtás megtervezésének annak érdekében, hogy Kijevnek elegendő eszköze legyen a győzelemhez. Ennek az erőfeszítésnek a részeként Biden lesz novemberben a házigazdája az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport virtuális találkozójának, amelyen a további segítséget hangolják össze.

Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő október 16-án azt mondta, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása nagy szerephez jut majd Biden e heti németországi útján. Biden nem tud találkozni Zelenszkijjel, amíg Európában lesz, de Jean-Pierre közölte: az Egyesült Államok „ott akar állni az ukránok mellett”, miközben folytatják a harcot az orosz erőkkel.

Biden azért ütemezte át németországi látogatását, mert múlt héten a Milton hurrikán miatt törölni kellett az eredeti utazási tervet.

Your browser doesn’t support HTML5

Pénzzel vesznek rá ukrán tiniket az oroszok, hogy gyújtsanak fel ukrán katonai járműveket