Közeleghet a jelenleg semmire sem jó Biodóm vége, újra a bontásról beszélnek

Az 1,7 hektárnyi területet befedő épülő Pannon Park (Biodóm) 2020. december 29-én

A városligeti Biodóm a kormány kiemelt beruházása volt, de 2019 végétől inkább félkészen hagyták, és átadták a fővárosnak, hogy állja a fenntartási számlákat. A fővárosnak nincsenek tízmilliárdjai befejezni a semmire sem jó épületet, fenntartani is évi több száz millió forintos költség, de a visszabontásról a kormánnyal kellene megállapodni.

2017-ben kezdték építeni a városligeti Biodómot. Az ambiciózus, ám számos szakvélemény szerint gyengén előkészített, Pannon Park néven futó projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. A kivitelezést a kormányközeli Market Építő Zrt. végezte, akinek a szerződés szerint 2020-ra kulcsrakészen át kellett volna adnia a komplexumot.

2017-ben eredetileg 15,7 milliárdot szánt a kormány a projektre, de egyetlen építőcég sem vállalta a feladatot ennyiért. Nem sokkal később Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. nyerte el az építkezést 32,7 milliárd forintért.

A projekt 2019 májusára erősen lelassult. Az önkormányzati választás előtt pár hónappal Persányi Miklós, az állatkert akkori igazgatója hiába kért újabb 26 milliárd forintot a kormánytól a Biodóm befejezéséhez a berendezésre, az állam inkább kivárt.

Karácsony Gergely októberi választási győzelme után a kormány teljesen leállította a projekt finanszírozását, és átruházta a fővárosra a pénznyelővé vált beruházást. 2020 elején lemondott Persányi Miklós, az állatkert akkori igazgatója és a projekt vezetője.

A főváros korábban megvizsgálta, mire lehetne használni a félkész, speciális építményt – írja a Népszava. A szakvélemény szerint jelen formájában másra nem nagyon használható, a befejezéshez pedig több tízmilliárd forintra lenne még szükség. A főváros többször kinyilvánította, hogy nincs pénze és szándéka sem egyedül befejezni a torzót.

Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója szerint nem valószínű, hogy be lehetne vonni magánbefektetőt a projekt befejezésébe, olyan hosszú lenne a megtérülési idő. „Jelen esetben ez azt jelentené, hogy lebontják a befejezhetetlen, de jelen állapotában semmire se jó épületet. De erről is a kormánynak kellene döntést hoznia” – közölte a lappal.

Korábbi cikkünk a témában: Nyomoz a rendőrség a Biodóm ügyében

Hozzátette, hogy bármikor örömmel visszaadnák a projektet a kormánynak, „ők álmodták ide, állami beruházásként kezdték el építeni, így is kell befejezni”.

De a kormány elzárkózik ettől, utoljára 2021-ben volt ez téma a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, azóta tárgyalni sem hajlandó róla. Eközben a létesítmény fenntartása, állagmegóvása is igen jelentős költség.

Idén eddig nettó 380 millió forint bevételre tett szert a létesítmény hasznosításából az állatkert, míg szeptemberig 603 milliót kellett rákölteni Kiss Ambrus szerint.

Némi bevétele azért lehetett, mert a főváros igyekezett oda szervezni a saját rendezvényeit, és filmforgatásra is kibérelték már. A World Press Photo 2024 is ott talált helyet, miután tavaly Magyarországon politikai botrány lett a díjazott sajtófotókból, és idén már egyik állami közintézmény sem merte befogadni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) több közbeszerzést is kiírt a félkész Biodóm jövő évi karbantartási feladatainak elvégzésére. Ezek eredményeként egy évre szóló – négy hónappal meghosszabbítható – keretmegállapodásokat kötnének a Pannon Park részeként megépült, hatalmas fóliasátorhoz hasonlító építmény állagmegóvására nettó 360 millió forint értékben.

Ehhez kapcsolódóan: Az illegális pártfinanszírozás rendszere – ahogy a résztvevők látják, 1. rész: „…egy részét le is fogják nyúlni”