Már nyomoz a rendőrség a Biodóm ügyében

Az 1,7 hektárnyi területet befedő, épülő Pannon Park (Biodóm) 2020. december 29-én.

A fővárosi önkormányzat ősszel feljelentést tett, a rendőrség elkezdte a nyomozást az egyre dráguló Biodóm ügyében.

"A Biodóm beruházás egy elég elfuserált beruházás ... számos hibát elkövettek az elődeim ezzel kapcsolatosan .. .azt gondolom, hogy itt nem volt minden rendben"

– fogalmazott Karácsony Gergely az Inforádió műsorában.

A fővárosi önkormányzat tavaly ősszel feljelentést is tett a sűrűn dráguló nagyberuházás ügyében. Mostanra a főpolgármester elmondása alapján tájékoztatta őket a rendőrség, hogy a nyomozás elindult.

Karácsony Gergely szerint 15-20 milliárd forint kellene még ahhoz, hogy a kivitelezők be is fejezzék az egészet. Szerinte fontos lenne, hogy most már ne szakadjon meg félúton a beruházás. Egyrészt, mert kárba veszne az eddig ráköltött "rengeteg közpénz", másrészt, mert a kész Biodóm mellé felvázolt szakmai programot ő is értékesnek tartja, ha tényleg megvalósítják.

A főpolgármester szerint a beruházás még megtérülhet az országnak, ha befejezik, ugyanis "turisták milliói" jöhetnek csak emiatt a látványosság miatt Budapestre. A kész Biodómot egyébként az Állatkert üzemeltetné majd.

Az épülő Biodóm 2020. december 29-én. A tervezett Pannon Park főépülete lenne a Biodóm, az egész beruházás megkapta a korábbi Vidámpark 6,5 hektáros területét is

Jelenleg is tárgyalnak arról, hogy hogyan lehet befejezni a teljesen kormányzati pénzből megvalósuló építkezést. A 2017-ben eredetileg a nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősített projektre 15,7 milliárdot szánt a kormány, de ennyiért egy építőcég sem akarta elvállalni a munkát. Végül Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. 32,7 milliárd forintért elvállalta.

Az ár viszont a megvalósítás során folyamatosan emelkedett, mostanra pedig még az sem biztos, hogy akár 60 milliárdból be fogják-e fejezni. Tavaly év elején közben lemondott a projektet jelentős részben irányító Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, Persányi Miklós.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.