Bírósági ítélet bizonyíthatja a kelet-ukrajnai orosz katonai jelenlétet

Katonák egy megemlékezésen Donyeckben 2020. január 22-én

Egy friss orosz bírósági ítélet ellentmond a Kreml hivatalos narratívájának, miszerint Oroszország nem állomásoztat katonákat Kelet-Ukrajnában.

Az Ukrajnával határos Rosztov-na-Donu régió illetékes bírósága már novemberben ítéletet hirdetett a szóban forgó korrupciós ügyben, arra azonban a média csak a napokban figyelt fel.

Ebben kimondták, hogy az önhatalmúlag kikiáltott, kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban állomásozó orosz katonai személyzet ellátására szánt élelmiszerek beszerzését és szállítását felügyelő V. H. Zabolujev kenőpénzt fogadott el egy cégtől. Az ügyben 2018-as és 2019-es szállítmányokról van szó.

Az ítélet szerint több mint hetven kamion 1300 tonna élelmiszert – például lisztet, konzerveket, friss zöldségeket – szállított rendszeresen Kelet-Ukrajnába az orosz katonák ellátására.

„Ezt az élelmiszer-szállítmányt az Orosz Föderáció hadseregének a Donyecki Népköztársaságban és a Luhanszki Népköztársaságban állomásozó egységeinek szánták” – olvasható a szövegben.

A Szabad Európa által megkérdezett szakértők szerint ez a mennyiség mintegy 26 ezer katona ellátására elegendő. Azt azonban nem tudni, hogy az oroszbarát szakadár fegyveresek is részesültek-e a szállítmányból.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország nagyobb összeggel támogatja a két szakadár kelet-ukrajnai régiót

A Kreml tagad

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy fogalmazói hiba történt, és fenntartotta, hogy nincsenek orosz katonák Ukrajna keleti részén.

A törvényszék később eltávolította honlapjáról a szóban forgó ítélet szövegét.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több bizonyítékot is bemutattak az elmúlt években arra vonatkozóan, hogy Oroszország katonák ezreit állomásoztatja Kelet-Ukrajnában a helyi szeparatista erők támogatására.

A csaknem nyolc éve tartó fegyveres konfliktus már több mint 13.200 emberéletet követelt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is Ukrajna belügyének minősítette a harcokat, és hangsúlyozta, hogy ukrán kollégájának, Volodimir Zelenszkijnek tárgyalnia kellene a lázadókkal.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: „Moszkva nem tudja hitelesen tagadni azt, hogy részese lenne a konfliktusnak”. Továbbá felszólította Oroszországot, hogy játsszon konstruktív szerepet a megrekedt békefolyamat előmozdításában.

Ehhez kapcsolódóan: Mi áll az orosz–ukrán háborús félelmek mögött, és mi történhet valójában?

Ukrajna nemrég arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg több mint százezer katonát vont össze az ország határainak közelében. Amerikai hírszerzési információk szerint ennek létszáma hamarosan elérheti a 175 ezret, és a hadvezetés jövő év elején többfrontos offenzívát indíthat. Erre az esetre a Nyugat példátlanul szigorú gazdasági szankciók elrendelését helyezte kilátásba.

Oroszország tagadja, hogy beavatkozásra készülne, és épp ellenkezőleg, az Egyesült Államokat vádolja feszültségkeltéssel. Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy vörös vonalnak tekinti a NATO további keleti bővítését és támadó fegyverrendszerek telepítését a szomszédos államokban.