Blinken: komoly választ adunk bármilyen orosz agresszióra

Blinken amerikai külügyminiszter nigériai sajtóértekezletén, 2021. november 18.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Moszkvát, hogy bármilyen újabb ukrajnai agresszió "súlyos következményekkel" járna. Közben a Nyugatot egyre inkább aggasztja az orosz csapatok összevonása az ukrán határ közelében.

"Szokatlannak" nevezte az orosz csapatok összevonását Blinken a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, és hozzátette, hogy "Oroszország minden eszkaláló lépése nagy aggodalmat váltana ki az Egyesült Államokban".

Az ukrán haderő kiegészítő támogatásának és a szövetség keleti határa mentén felvonuló NATO-erők lehetséges megerősítésének a kérdése várhatóan szerepel a lett fővárosban folyó kétnapos tanácskozás napirendjén.

Elrettenteni, de nem provokálni

A szövetségesek arra törekszenek, hogy megmutassák a Kremlnek: súlyos ára lesz annak, ha Ukrajnát fenyegeti, miközben igyekeznek nem provokálni Moszkvát további agresszióra.

Oroszország, amely 2014 márciusában elfoglalta Ukrajnától a Krím-félszigetet, és támogatja a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadárokat a 2014 áprilisa óta több mint 13 ezer ember halálát okozó konfliktusban, tagadta, hogy támadást tervezne, és a NATO-t tette felelőssé a feszültségek szításáért.

Liz Truss brit külügyminiszter szerint minden olyan felvetés, hogy a NATO provokálja Oroszországot, "egyértelműen hamis”.

"Stratégiai hiba lenne, ha Oroszország bármilyen lépést tenne annak a szabadságnak és a demokráciának az aláásására, melyet partnereink élveznek” – tette hozzá.

Kijev szerint nem szabad halogatni

A NATO-tagságra törekvő Ukrajna Dmitro Kuleba külügyminisztert küldi a rigai tárgyalásokra.

Kuleba a külföldi médiának november 29-én azt mondta, hogy Oroszország 115 ezer katonát és nehézfegyvert vont össze a határ közelében, a megszállt Krím területén, valamint Ukrajna két keleti, luhanszki és donyecki régiójának szeparatista kézen lévő részein.

Jobb most cselekedni, mint később", hogy "elrettentsék Oroszországot" - mondta Kuleba. "Amit látunk, az nagyon komoly".

A NATO-találkozón Blinken a transzatlanti kapcsolat erejét fogja hangsúlyozni, valamint a NATO sikerét a transzatlanti közösség védelmében, illetve a Biden-adminisztráció elkötelezettségét az egység és szövetségesei iránt – áll a washingtoni külügyminisztérium november 29-i közleményében.

Ehhez kapcsolódóan: Mi áll az orosz–ukrán háborús félelmek mögött, és mi történhet valójában?

Az 5. cikkely mellett sziklaszilárdan kiállnak

A közlemény megismétli, hogy az Egyesült Államoknak a NATO-szerződés 5. cikkelyében rögzített, kollektív védelmi doktrína iránti elkötelezettsége „sziklaszilárd”, és kimondja, hogy a szövetség a biztonsági kihívások széles skálájával szemben alkalmaz elrettentést és nyújt védelmet.

Ezek közé tartozik „az eszkalálódó orosz agresszió, a terrorizmus, a hibrid és kíberfenyegetések, a feltörekvő és bomlasztó technológiák, valamint az, ahogy az éghajlati válság hat a fenyegetettségre”. A rigai összejövetel várhatóan a szövetség keleti szárnyán kialakult, hetek óta tartó migránsválsággal is foglalkozik.

Szolidaritás a migránsválság ügyében

Az Európai Unió azzal vádolta meg Moszkva szövetségesét, Belaruszt, hogy főként a Közel-Keletről bevándorlók ezreit szállította az EU- és NATO-tagországokkal, Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határaihoz, megtorlásul az unió büntetőintézkedéseiért, melyeket a tavalyi vitatott elnökválasztás óta alkalmazott széleskörű erőszak miatt fogadtak el.

Belarusz erős embere, Aljakszandr Lukasenka visszautasítja a vádat.

A NATO "szolidaritását” fejezte ki keleti tagjaival, és a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke november 28-án ígéretet tett a migránsok jelentette kihívás elleni együttműködés fokozására. Von der Leyen azt mondta, hogy az EU bővíteni fogja a három ország határigazgatásának finanszírozását.

Ehhez kapcsolódóan: Még nem teljesen békés a helyzet a belarusz–lengyel határon

A feszültség enyhült, mióta Irak megkezdte néhány migráns hazaszállítását, de Varsó és Vilnius azt állítja, a válság még korántsem ért véget.

Napirenden lesz a Stratégiai Koncepció is

A külügyminiszterek megvitatják a NATO afganisztáni hadműveleteit is, reflektálnak a tanulságokra, valamint tárgyalnak a NATO Stratégiai Koncepció néven ismert fő stratégiai dokumentumáról, amely iránymutatást ad a szövetségnek a jelenlegi és a felmerülő kihívások kezeléséhez – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Az új Stratégiai Koncepciót várhatóan a 2022 júniusi, madridi NATO-csúcson fogadják el.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters beszámolójának felhasználásával.